Linkovi

Pendarovski u Prištini pozvao na nastavak dijaloga Srbije i Kosova


Predsednik Makedonije Stevo Pendarovski, arhivska fotografija
Predsednik Makedonije Stevo Pendarovski, arhivska fotografija

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravio je na Kosovu gde je pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i naveo da ta zemlja podržava zajedničko rešenje koje će doprineti regionalnoj stabilnosti i bezbednosti. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je istakla da se Kosovo i region suočavaju sa velikim rizicima u oblasti bezbednosti zbog, kako je navela, destabilizujućih tendencija Rusije preko Srbije.

Prvu zvaničnu posetu Kosovu predsednik Severne Makedonije započeo je razgovorom sa predsednicom Kosova, koja ga je uz najviše počasti dočekala na trgu Ibrahim Rugova u centru Prištine.

Pored bilateralne i trgovinske saradnje, jedna od tema razgovora Osmanijeve i Pendarovskog bila je i dijalog Beograda i Prištine, koji prema rečima predsednika Severne Makedinije, ova zemlja podržava.

“Mi znamo da je to veoma težak i komplikovan proces, ali mislim da svi ljudi dobre volje u regionu i šire će podržati rešavanje u tom kontekstu. Severna Makedonija podržava zajednička recipročna rešenja koja će doprineti regionalnoj stabilnosti i koja neće rizikovati bezbednost susednih država. U tom smislu podržavam i sporazum o deeskalaciji tenzija na severu Kosova i želim da istaknem da je dijalog jedini mehanizam kojim su države u regionu napredovale u mnogim poljima", rekao je Pendarovski.

Pendarovski je istako da Severna Makedonija podržava evropske integracije Kosova i da je to strateški interes čitavog regiona.

S druge strane, predsednica Kosova je navela da Kosovo u Severnoj Makeoniji ne vidi samo suseda već i partnera u mnogim procesima, jer kako je navela, obe zemlje teže evropskim integracijama.

„Severna Makedonija je sada članica NATO-a tome težimo i mi, jer takav proces će doprineti daljoj stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu, ali proces evropskih intergracija takođe ostaje prioritet nad prioritetima i to je jedan proces koji nas ujedinjuje i gde mi pomažemo i nastavićemo da pomažemo jedni drugima“, rekla je Osmanijeva.

Predsednica Kosova je na konferenciji za novinare govorila i o rizicima u oblasti regionalne bezbednosti.

„Kosovo i naš region se još uvek suočavaju sa velikim rizicima u oblasti bezbednosti zbog destabilizujućih tendencija Rusije preko Srbije u našem regionu. Mi smo kao Republika Kosovo posvećeni ne samo da odbijemo takve zloćudne uticaje, nego ćemo ih u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima sprečavati. Mi ćemo ići istim koracima ka EU, ali nam je potreban dugoročni mir i stabilnost koji nikako ne može da se postigne ukoliko prodre taj zloćudan uticaj Rusije preko svoje tramboline Srbije. Mi ćemo sarađivati sa svima onima koji žele dobro za naš regionu koji žele zaista mir, a ne samo mir na papiru“, rekla je Vjosa Osmani.

Brojni novinari koji su čekajući konferenciju za novinare, skoro dva sata proveli vani na temperaturi ispod nule, imali su priliku da postave samo dva pitanja. Jedno od njih odnosilo se na incijiativu „Otvoreni Balkan“.

"Moj stav je da dok ova inicijativa ne bude obuhvatila sve države Zapadnog balkana ona neće ni biti uspešna. Moj stav je da “Otvoreni Balkan”, može biti samo jedan od instrumenata za poboljšanje ekonomske regionalne i trgovinske saradnje, a ne političke", rekao je Pendarovski.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da sve dok Srbija nije spremna da Republiku Kosovo tretira jednako kao ostale države, da je za Kosovo inicijativa “Otvoreni Balkan” neprihvatljiva istakavši da “jednu takvu inicijativu Srbija želi da iskoristi za ekspanziju svojih interesa".

Predsednik Sevrne Makedonije Stevo Pendarovski razgovarao je u Prištini i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG