Linkovi

Lajčak u Prištini: Postoji prostor za napredak u dijalogu


Predsednica Kosova Vjosa Osmani i specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. (Foto: Predsedništvo Kosova)
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. (Foto: Predsedništvo Kosova)

Uspeh dijaloga između Kosova i Srbije nije bitan samo za Kosovo već za čitav region, navela je predsednica Kosova Vjosa Osmani u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, Osmanijeva je navela „da je Kosovo posvećena i konstruktivna strana u dijalogu i posebno istakla potrebu za slanjem jasne poruke da epilog ovog procesa mora biti međusobno priznanje”.

Na sastanku je predsednica Osmani takođe istakla hitnost tretiranja destabilizujućih tendencija u regionu, potencirajući da se poslednji događaji u regionu ne mogu videti samo iz ugla pitanja Zapdnog Balkana, već kao direktno suprotstavljanje vrednostima koje predtavlja Evropska unija i demokratsko društvo.

U saopštenju predsednice Kosova se navodi da je Lajčak istakao potrebu za aktivizmom EU na povećanju kredibiliteta procesa proširenja i potvrđivanja evropske budućnosti za Kosovo i Zapadni Balkan.

“On je istakao da postoji prostor za napredak u okviru dijaloga, a potencirao je stratešku bitnost ovog procesa za EU”, navodi se u saopštenju.​

Lajčak se u Prištini sastao i sa predsednicom premijerom Aljbinom Kurtijem.

Lajčak se prethodno u utorak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, nakon čega je na svom Tviter nalogu napisao da je ostalo još mnogo toga da se pokrije, podseća Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG