Linkovi

Predsednik Makedonije stavlja veto na sporazum o imenu


Čovek u Skoplju prolazi pored grafita sa starom mapom Makedonije (Foto: AFP/Robert Atanasovski)
Čovek u Skoplju prolazi pored grafita sa starom mapom Makedonije (Foto: AFP/Robert Atanasovski)

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je sporazum, postignut s Grčkom, o promeni imena zemlje, štetan po Republiku Makedoniju i da ga on neće potisati da bi postao zakon.

U obraćanju građanima, koje je prenosila nacionalna televizija, Ivanov je rekao da je sporazum koji su postigli premijer Makedonije Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras krši Ustav zemlje. Prema sporazumu, Makedonija bi trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija.

"Vlada nije imala snagu i hrabrost da inicira stvaranje zajedničkog stava i konsenzusa", rekao je Ivanov. "Čitav proces nije bio transparentan i konačni rezultat je svedočanstvo tome".

Ogromna većina Ivanovljeve opozicione stranke VMRO-DPMNE već dugo najavljuje da će odbiti da prodrži takav sporazum, na kojem se radi već 20 godina. Iako je vladajuća partija premijera Zaeva postigla dogovor o promeni imena, prema makedonskom zakonu, predsednik zemlje mora da ratifikuje svaki međunarodni sporazum.

Grčka i Makedonija u sporu su o tome ko sme da koristi ime Makedonija, još od 1991. godine, kada se raspala bivša SFRJ. Mnogi Grci smatraju da bi dozvola susednoj zemlji da koristi to ime bila uvreda grčke istorije i da bi to impliciralo terotorijalne pretenzije na grčku oblast poznatu kao Makedonija - ključnu pokrajinu u drevnom carstvu Aleksandra Velikog.

Zbog toga je Grčka blokirala napore Makedonije da se priključi Evropskoj uniji i NATO-u. Iako ju je priznalo 137 zemalja sveta, Makedonija je u Ujedinjenim nacijama zvanično poznata kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM, FYROM)

XS
SM
MD
LG