Linkovi

Zaev: Novo ime - Republika Severna Makedonija 


Arhiva - Zaastave Grčke i Makedonije
Arhiva - Zaastave Grčke i Makedonije

Novo ime Makedonije biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju. Dogovor o tome postigli su zvanično Skoplje i Atina, a Zaev kaže da ono garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Potvrda da je sporazum postignut stigla je i iz vlade Grčke.

Postoji saglasnost, ispunjeni su svi uslovi koje je postavila grčka vlada, a novi naziv Makedonije korisiće se za sve potrebe, i u toj zemlji i u inostranstvu, rekao je u utorak popodne izvor iz kabineta premijera Grčke za atinski list "Katimerini" koji iz minuta u minut prati finale pregovora vlada u Atini i Skoplju.

AFP takođe prenosi da su Atina i Skoplje postigle dogovor o imenu.

Premijer Aleksis Cipras se sastao s predsednikom Republike Prokopisom Pavlopulosom, da bi ga obavestio o ishodu pregovora s Makedonijom posle popodnevnog, drugog i ključnog telefonskog razgovora sa kolegom iz Skoplja, Zoranom Zaevom.

Rekao je da je riječ o "dobrom dogovoru" za Grčku i da će sporazum biti poslat na ratifikaciju u grčki parlament nakon što Makedonija ispuni sve dogovorene uslove.

Mediji: Zaev izabrao jednu od opcija

Mediji pišu da su Cipras i Zaev sat vremena razgovarali telefonom u ponedeljak i da su najavili da će razgovore nastaviti i u utorak, nakon čega bi trebalo da sve bude jasno i da bude objavljeno zajedničko saopštenje.

Mediji u Grčkoj tvrde da je Zaev izabrao novo ime za svoju državu, od ponuđenih rešenja.

Među opcijama bile su i "Nova Makedonija" i "Gorna Makedonija" - svi samo na makedonskom.

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika u grčkoj vladi, javili su ranije mediji, Zaev je navodno pristao i na novo ime Makedonske pravoslavne crkve, koja je kanonski nepriznata, a koja će se ubuduće zvati samo Ohridska arhiepiskopija, kao i na promenu Ustava Makedonije.

Ovaj sporazum trebalo bi da odmrzne odnose dve susedne zemlje, nakon spora dugog 25 godina, koji je blokirao makedonske evroatlantske integracije. Makedonija očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO već na predstojećem samitu u Briselu.

Tusk čestitao premijerima Grčke i Makedonije na dogovoru

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena Makedonije.

"Najiksrenije čestitke premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu. Držim vam pesnice. Hvala vam što ste učinili da nemoguće postane moguće", napisao je Tusk na Tviteru.

XS
SM
MD
LG