Linkovi

Analiza dezinformacija: Hoće li Makedonija postati ruski satelit?


Leonid Savin (desno) i Aleksander Dugin
Leonid Savin (desno) i Aleksander Dugin

Makedonija je sve više destinacija za političke stratege Kremlja, ideologe ruske izuzetnosti i moskovske pravoslavne misije u slovenskom svetu i Evroaziji.

Kao i u Ukrajini, stratezi ruskog infromacionog rata identifikuju postojeće slabe tačke u zemlji koja se našla na meti, i predstavljaju ih na način da promovišu interese Moskve. U Makedoniji, stratezi Kremlja ističu u svojim publikacijama postojeća etnička i politička pitanja koja obuhvataju albansku manjinu, ali i pitanja koja prate evroatlanstke aspiracije Makedonije.

Prema Makedonskom servisu Glasa Amerike, ključni strateg u ruskom informacionom ratu u Makedoniji je Leonid Savin, koji je krajem maja obučavao 50 pripadnika utra-desničarske stranke "Jedinstvena Makedonija". To je partija koja se protivi promeni imena Makedonije i doživljava put zemlje prema NATO-u i Evropskoj uniji kao kraj makedonske državnosti i nezavisnosti.

Leonid Savin
Leonid Savin

Savin je, prema svojoj biografiji, “Komisar Evroazijske omladinske unije” - krila ruske ultra-nacionalističke Evroazijske unije, pokreta, koji su stvorili Aleksander Dugin i njegovi ideološki saradnici.

"Platforma" Evroazijske unije obuhvata delove kao što su:

  • “Tvoj cilj”
  • “Ti si muškarac”
  • “Ti si žena”
  • “Naša disciplina”
  • “Tvoje verovanje.”

Postoji i deo koji se naziva "Naš neprijatelj", koji je u potpunosti posvećen SAD. Taj odeljak se završava paragrafom u kojoj istaknutim slovima piše: “Naša Unija ima apsolutnog neprijatelja. To su SAD. One su alfa i omega naše mržnje”.

Pored bliskosti s Aleksanderom Duginom, ostale Savinove veze dodatno ga identifikuju kao ključnu figuru ekspanzionističke politike Kremlja.

Savin se navodi kao glavni urednik dve agencijeđ: Katehon i Geopolitika, i kao redovni saradnik državnog Fonda za stratešku kulturu.

Katehon je vebsajt koji je osnovao i finansira Konstantin Malofejev, ruski multimilioner, koji je pod sankcijama SAD zbog svoje logističke, finansijske, ideološke i materijalne podrške ruskim operacijama na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Međutim, Ukrajina je tek mali deo Malofejevljevih geoplotičkih interesa.

Istraga nemačkog dnevnika Di Cajt (Die Zeit) 2015. godine otkrila je veze koje su Malofejev i Dugin imali sa vodećim grčkim političarima, a čitav trag na kraju vodi do sve do predsednika Rusije.

Malofejev, Dugin i ostali navodno su učestvovali i u pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine, ali i nekoliko drugih tajnih ruskih operacija na Balkanu.

****

Ovaj tekst je originalno objavljen na Polygraph.info, vebsajtu za proveravanje činjenica, zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa. Ovaj vebsajt služi kao sredstvo za verifikaciju sve veće količine lažnih i pogrešnih informacija koje se šire i dele na globalnom nivou.

XS
SM
MD
LG