Linkovi

Rusija upozorava Makedoniju na negativne posledice ulaska u NATO


Arhiva - Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rukuje se sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim nakon sastanka 11. marta 2015.
Arhiva - Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rukuje se sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim nakon sastanka 11. marta 2015.

Rusija je upozorila Makedoniju na negativne posledice njenog pristupanja NATO-u, pre svega, po regionalnu bezbednost i bilateralne odnose te dve zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova to upozorenje je uputilo u sapštenju izdatom nakon sastanka zamenika šefa ruske diplomatije Aleksandera Gruška i makedonskog ambasadora u Moskvi Goce Karajanova.

"Strane dele stav o situaciji u regionu Balkana. Ruska strana naglašava da bi planovi uključivanja Republike Makedonije u NATO mogli da imaju negativne efekte na regionalnu bezbednost i bilateralne odnose", navodi se u saopštenju.

Obe strane su potvrdile nameru da nastave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

"Oni su istakli značaj obnavljanja aktivnosti rusko-makedonske međuvladine komisije za trgovinsku, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Makedonija je želela da postane članica NATO još 2008. godine, ali joj je na samitu Alijanse u Bukureštu članstvo izmaklo zbog protivljenja susedne Grčke.

Iz NATO-a je poručeno Makedoniji da su vrata Alijanse otvorena za tu zemlju, čim bude rešen spor oko imena države sa Grčkom.

Sa druge strane, analitičari podsećaju da se ruski uticaj u Makedoniji, u sklopu pojačanog uticaja u regionu Zapadnog Balkana, danas ogleda u raznim sferama - od energetike do kulture i religije, o čemu je Glas Amerike pisao.

Rusija je nakon 2008. pojačala svoje mešanje u Makedoniji, u sklopu čega je 2015. udvostručila osoblje ruske ambasade u Skoplju. Prema oceni analitičara, Rusija je tada počela da koristi vakuum nastao nakon razočarenja Makedonaca u SAD i EU.

XS
SM
MD
LG