Linkovi

Makedonija: Prvo ime, onda članstvo u NATO


Posle pet sati sastanka državnog i političkog vrha Makedonije, premijer Zoran Zaev je rekao da je optimista da vlasti i opozicija mogu da dođu do nacionalnog konsenzusa u rešavanju spora s Grčkom oko imena Makedonije.

Sastanak, na kom je razmatran predlog posrednika UN u pregovorima oko novog imena države Metjua Nimica, ocenjen je kao "informativan i konstruktivan", ali niko od njih nije želeo da iznese detalje o predlogu, kao i da li je prihvatljiv i da li među političkim subjektima postoji usaglašenost.

Prema pisanju i grčkih i makedonskih medija, Nimic je dostavio pet verzija predloga u kojima ispred reči "Makedonija" stoji dodatak Severna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza te reči, napisano makedonskom transkripcijom na latinici i bez prevoda na engleski, a Nimec je objasnio da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to prepoznalo do sada već 100 zemalja.

Nakon sastanka na kojem su učestvovali i šef države, ministri spoljnih poslova i odbrane, vicepremijer za evropska pitanja, predsednik najveće opozicione partije VMRO DPMNE i lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI, Zaev je rekao da proces rešavanja spora sa Grčkom traži posvećenost i političku odgovornost u cilju postizanja nacionalnog konsenzusa.

"Rešavanjem tog bilateralnog spora, koji traje 25 godina, želimo da obezbedimo napredak i integraciju Makedonije u EU i NATO, kao zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našeg naroda," rekao je makedonski premijer.

On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO-a i to na Samitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula.

I lider opozicine VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da Makedonija mora da bude deo NATO i EU, kao i da ta stranka ostaje na "braniku zaštite nacionalnih i državnih interesa", preneo je Fokus.

"Ovaj sastanak je trebalo ranije da se desi," rekao je Mickoski, ne želeći novinarima da odgovori da li se opozicija distancira od delovanja na uspostavljanju nacionalnog konsenzusa.

Ovaj sastanak je održan posle sastanka premijera Grčke i Makedonije u Davosu kada je Zaev obećao prve konkretne mere kao deo rešavanja spora između dve države. On je rekao da će preimenovati aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, kao i autoput. Najavljeno je da će posrednik Nimic će posetiti Atinu 29. i 30. januara, a Skoplje 31. januara i 1. februara.

Stotine hiljada Grka prošle nedelje u Solunu je irazilo protest zbog upotrebe reči "Makedonija" u bilo kojem rešenju spora,a Atina je upozorila da ne treba organizovati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, jer se procjenjuje da će ga odbaciti većina građana

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine, a pregovori o iznalaženju rešenja vode se od 1992. godine. UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG