Linkovi

Makedonija i Grčka sve bliže rešenju oko imena, Zaev protiv "Nove Makedonije"


Protest u Makedoniji zbog pregovora sa Grčkom.
Protest u Makedoniji zbog pregovora sa Grčkom.

Predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev rekao je u intervjuu za britanski dnevnik "Fajnanšel tajms" da se Makedonija i Grčka približavaju rešenju dugogodišnjeg spora oko imena države. Zaev je kazao kako se nada da bi to pitanje moglo da bude zatvoreno pre Samita NATO u Briselu u julu, sa kojeg Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansi.

"Optimista sam. Mnogo je teško i svesni smo toga. Međutim, bilo bi dobro za obe strane da nađemo rešenje što je brže moguće", rekao je Zaev.

On je ponovio stav koji je izneo i u prethodna dva intervjua poslednjih dana, da za rešenje ovog problema nije potrebna promena Ustava Makedonije, na čemu insistira grčka strana, što bi za Grke predstavljalo garanciju za eventualni dogovor.

"Sada je nov zahtev Grčke da treba da napravimo promene u našem Ustavu. Ali, Ustav je samo knjiga sa domaćim pravilima i nema nikavih implikacija van zemlje. U svakom slučaju promena Ustava ne bi značila konačnu garanciju, jer bi neka buduća vlada ponovo mogla da ga promeni", rekao je Zaev.

U ranije datom intervjuu nemačkom Špiglu, Zaev je tim povodm rekao: "Ovo ime je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakav razlog za zahtev da ime menjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno".

Kako je istakao, Grčkoj je potreban proveren partner, a ne partner bez dostojanstva.

Inače, u javnosti se kao predložena rešenja, koja je ponudio medijator UN Metju Nimic, pominju moguća imena: Republika Makedonija (Skoplje), Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija.

Međutim, Zaev je rekao da je predlog Nova Makedonija neprihvatljiv jer nema geografsku odrednicu, ali da bi moglo da se pregovara o preostala četiri imena.

Makedonski premijer ocenio je da integracija Makedonije u NATO treba da ide napred bez obzira na rusko protivljenje širenju Aliijanse.

"Rusija nema ništa protiv naše integracije u EU, al ne gleda toliko pozitivno na našu integraciju u NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Oni treba da budu svesni da nema druge alternative za našu zemlju, osim integracije u EU i NATO", rekao je.

U vezi sa podrškom opozicije za eventulani dogovor sa Grčkom, imajući u vidu da je potrebno da sporazum bude ratifikovan u parlamentima dve susedne zermlje, Zaev <je rekao da to možda neće ići tako lako.

"U obe zemlje postoji mnogo nacionalizma, kritika, ljudi i grupa koji se protive dogovoru", zaključio je premijer Makedonije u intervjuu za FT.

Ustpuci i demonstracije

U sklopu ustupaka Makedonije Grčkoj, vlasti u Skoplju preimenovale su nedavno aerodrom u glavnom gradu, te on više ne nosi Aleksandra Makedonskog. Tabla sa imenom najpoznatijeg vojskoviđe iz antičke Grčke skinuta je sa zgrade aerodroma, a zamnenje su i table sa putokazima na autoputu od granice sa Grčkom, do granice sa Srbijom.

Istovremeno, nakon nedavnih velikih protesta u Solunu protiv pregovora sa Makedonijo, i u Skoplju su održane demonstracije protiv pregovora sa Grčkom.

Na poslednjem takvom skupu, na kome je prema medijskim procenama učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, kamere su zabeležile i spaljivanje zastave susedne Grčke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG