Linkovi

Novoizabrani kongresmen priznao da je lagao o karijeri i obrazovanju


Džordž Santos tokom predizborne kampanje u Njujorku (AP Photo/Mary Altaffer)
Džordž Santos tokom predizborne kampanje u Njujorku (AP Photo/Mary Altaffer)

Novoizabrani član Kongresa SAD, Džordž Santos, priznao je da je lagao o svom radnom iskustvu i univerzitetskom obrazovanju tokom uspješne kampanje za mjesto u Predstavničkom domu, gdje će u naredne dvije godine predstavljati državu Njujork.

U intervjuu za Njujork Post, Santos je rekao: “Moji grijesi uljepšavaju moju biografiju. Žao mi je."

Republikanski član Kongresa, koji će u januaru preuzeti tu dužnost, takođe je izjavio: "U kampanji sam govorio o stvarima koje brinu ljude, a ne o svojoj biografiji“, dodajući: "Namjeravam ispuniti obećanja koja sam dao u kampanji."

List Njujork Tajms je prošle sedmice objavio tekst kojim u pitanje dovodi životnu priču koju je Santos (34) predstavljao tokom predizborne kampanje. On se hvalio impresivnim akademskim i profesionalnim postignućima, te se prikazivao kao oličenje američkog sna.

Između ostalog, ovaj stanovnik Kvinsa govorio je da je diplomirao na koledžu Baruh u Njujorku, ali iz te škole su naveli da ne mogu potvrditi takvu informaciju

Nisam diplomirao ni na jednoj visokoobrazovnoj ustanovi. Neugodno mi je i žao mi je što sam uljepšao svoju biografiju", priznao je Santos Njujork Postu. “Priznajem to. (…) Činimo gluposti u životu.”

Santos je prije izbora 8. novembra 2022. takođe govorio da je radio za kompanije Goldman Saks i Sitigrup, ali nijedna od njih nije mogla pronaći dokumente koji bi dokazali takve navode.

Santos je za Post rekao da "nije nikada direktno radio" ni za jednu finansijsku kompaniju, dodajući da je upotrijebio "loš izbor riječi". Takođe je naveo da je investiciona firma Link Bridž, u kojoj je bio potpredsjednik, poslovala sa obje spomenute kompanije.

Još jedan medij, jevrejsko-američka veb stranica „The Forward“, dovela je u pitanje tvrdnju na veb stranici Santosove kampanje po kojoj su njegovi djed i baka "pobjegli od progona Jevreja u Ukrajini, nastanili se u Belgiji i ponovno pobjegli od progona za vrijeme Drugog svjetskog rata".

Nikada nisam tvrdio da sam Jevrej”, kazao je Santos za Post. “Ja sam katolik. Pošto sam saznao da porodica moje majke ima jevrejsko porijeklo, rekao sam da sam ’djelimično Jevrej’“.

Santos je prvi put bio kandidat za Kongres 2020. godine, ali tada je izgubio izbore od protukandidata Demokratske stranke. Ponovno se kandidovao 2022. i pobijedio u okrugu koji uključuje neka od predgrađa Long Ajlanda i mali dio Kvinsa.

Njujork Tajms je takođe pisao da je Santos bio predmet krivične istrage u Brazilu 2008. godine, zbog optužbi da je koristio ukradene čekove kako bi kupovao stvari u gradu Niteroi. U to vrijeme Santos je imao 19 godina. Podaci do kojih je Tajms došao uključuju njegove fotografije sa članovima porodice – koja je nekada živjela u toj zemlji. Tajms se pozvao na lokalne tužioce, koji su izjavili da slučaj miruje jer se Santos nikada nije pojavio na sud

Santos se takođe na društvenim mrežama prikazivao kao uspješan insvestitor u oblasti nekretnina, čija porodica posjeduje brojne nekretnine, ali sudski podaci ukazuju na finansijske probleme – između 2014. i 2017. godine bio je tri puta izbačen iz stanova zbog neplaćanja kirije.

Do intervjua Postu, advokati i portparoli Santosa, nisu odgovarali na pitanja o njegovoj biografiji. U tom razgovoru, on je rekao da ne planira odustati od karijere u Kongresu.

Nisam kriminalac“, rekao je Santos. „Ova kontroverza me neće odvratiti od dobrog legislativnog uspjeha. Biću efikasan. Biću dobar.

XS
SM
MD
LG