Linkovi

Kongresni lideri predstavili paket o potrošnji od 1.700 milijardi dolara


Kapitol u vreme izlaska sunca, fotografisan 14. decembra 2022. (AP/J. Scott Applewhite)
Kapitol u vreme izlaska sunca, fotografisan 14. decembra 2022. (AP/J. Scott Applewhite)

Kongresni lideri predstavili su u utorak ujutro vladin paket o potrošnji vrijedan 1.700 milijardi dolara, koji uključuje još jednu veliku rundu pomoći Ukrajini, povećanje od gotovo 10% u potrošnji za odbranu i otprilike 40 milijardi dolara za pomoć zajednicama širom Sjedinjenih Država koje se oporavljaju od suša, uragana i drugih prirodnih katastrofa.

Prijedlog zakona, koji se sastoji od 4.155 stranica, uključuje oko 772,5 milijardi dolara za diskrecione programe koji se ne odnose na odbranu i 858 milijardi dolara za finansiranje odbrane. Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon će trajati do kraja američke fiskalne godine u septembru.

Zakonodavci su u proteklim sedmicama radili na tome da u veliki paket uključe što više prioriteta, imajući u vidu da je verovatno reč o poslednjem velikom zakonu aktuelnog saziva Kongresa SAD – u januaru počinje mandat članlovima Kongresa izabranim na novembarskim izborima.

Ukoliko prijedlog zakona ne bude usvojen do petka u ponoć, moglo bi doći do djelimičnog zatvaranja rada američke vlade, pošto tada ističe jednosedmični zakon o privremenoj potrošnji, usvojen prošle sedmice. Zakon o privremenoj potrošnji dogovoren je upravo kako bi članovi Kongresa imali više vremena da rade na sveobuhvatnom zakonu o potrošnji.

Alternativna mogućnost, kojim bi se izbjegla obustava rada vladinih agencija i institucija tokom božićnih i novogodišnjih praznika je usvajanje još jednog kratkoročnog rešenja.

Pomoć Ukrajini

Paket potrošnje uključuje oko 45 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije, naveo je senator Patrik Lihi, demokrata i predsjedavajući Senatskog odbora za dodjelu sredstava.

U slučaju usvajanja, to bi bila najveća američka pomoć za Ukrajinu do sada, čak i veća od hitnog zahtjeva predsjednika Džoa Bajdena u iznosu od 37 milijardi dolara, te bi osigurala protok sredstava za ratne napore u nadolazećim mjesecima.

Sjedinjene Države su do sada Ukrajini obezbijedile oko 68 milijardi dolara u prethodnim krugovima vojne, ekonomske i humanitarne pomoći.

“Završavanje sveobuhvatnog paketa je ključno, apsolutno ključno, za podršku našim prijateljima u Ukrajini”, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Paket takođe uključuje istorijske izmjene federalnog izbornog zakona, koje imaju za cilj spriječiti buduće predsjednike ili predsjedničke kandidate da pokušaju poništiti izbore. Dvostranački prijedlog unapređivanja Zakona o prebrojavanju elektorskih glasova direktan je odgovor na pokušaje bivšeg predsjednika Donalda Trampa da uvjeri republikanske zastupnike i tadašnjeg potpredsjednika Majka Pensa da se usprotive potvrdi pobjede Džoa Bajdena 6. janurada 2021. godine.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel upozorio je da će, ako prijedlog o potrošnji ne dobije dvostranačku podršku, tražiti još jedan privremeni zakon do početnih dana 2023. godine, što bi garantovalo da će nova republikanska većina u Predstavničkom domu moći oblikovati paket.

Lihi se usprotivio tom pristupu prilikom objavljivanja prijedloga zakona rekavši: “Izbor je jasan. Možemo ili raditi svoj posao i finansirati vladu, ili možemo napustiti svoje odgovornosti bez pravog puta naprijed.

Senator Patrik Lihi, predsjedavajući Odbora za dodjelu sredstava, fotografisan 3. maja 2022.
Senator Patrik Lihi, predsjedavajući Odbora za dodjelu sredstava, fotografisan 3. maja 2022.

Unatoč upozorenju, Mekonel je zakon o dugoročnijoj potrošnji predstavio kao pobjedu republikanaca, iako će mnogi članovi te stranke vjerovatno glasati protiv. Rekao je da su republikanci bili uspješni u povećanju izdvajanja za odbranu, daleko iznad Bajdenovog zahtjeva, dok su smanjili iznose koje je Bajden želio za domaću potrošnju.

Kongres odbacuje viziju Bajdenove administracije i čini upravo suprotno”, rekao je Mekonel.

Šalanda Jang, direktorica Kancelarije za upravljanje i budžet, saopštila je da niti jedna strana nije dobila sve što je htjela, uz pohvale prijedlogu kao mjeri „dobroj za našu ekonomiju, konkurentnost i našu zemlju“, te poziv Kongresu da ga „bez odlaganja pošalje predsjedniku."

Kratak rok za usvajanje

Predstavljanje prijedloga odgađano je zbog dijela koji se odnosi na lokaciju novog sjedišta FBI-a.

Administracija za opšte usluge u septembru je navela pet kriterijuma za odabir lokacije, od čega je najvažniji (35%) blizina FBI akademiji za obuku u mjestu Kvantiko u Virdžiniji. Unapređenje ravnopravne zastupljenosti zajednica je faktor koji će u donošenju odluke imati udio od 15%.

Dio zakonodavaca iz obližnje države Merilend tražili su da se prilikom odlučivanja o investicijama sa federalnog nivoa detaljnije razmatraju zajednice u kojima uglavnom žive crnci, tražeći da sjedište FBI-a bude izgrađeno u Okrugu „Prince George“ u toj državi.

Asistent iz Demokratske stranke u Senatu, koji je upoznat s pregovorima, rekao je da je Šumer radio na uključivanju terminologije u prijedlog o potrošnji, koja bi obavezala Administraicju za opšte usluge da održi dodatne i detaljne konsultacije o ovom pitanju sa predstavnicima dvije države.

Zakonodavci sa prijedlogom paketa potrošnje za 2023. godinu kasne gotovo tri mjeseca – on je trebao biti završen do 1. oktobra, kada je počela vladina fiskalna godina.

Kongres je posljednji put do tog roka usvojio sve svoje zakone o potrošnji 1996. godine, kada je Senat završio s radom 30. septembra. Tadašnji predsjednik Bil Klinton potpisao je zakone istog dana.

Očekuje se da će o zakonu o potrošnji prvo glasati Senat, gdje će za usvajanje biti potrebna podrška najmanje 10 republikanaca. Naredni korak bi bilo glasanje u Predstavničkom domu.

Kao što je bio slučaj i sa ranijim sličnim situacijama, zakonodavci su izrazili zabrinutost zbog kratkog roka za rad na zakonu koji sadrži hiljade stranica.

"Još nismo vidjeli niti jednu stranicu Pelosi-Šumerovog zakona o potrošnji, a oni očekuju da ćemo ga usvojiti do kraja ove sedmice", napisao je na Tviteru reepublikanski senator Rik Skot. „To je suludo."

XS
SM
MD
LG