Linkovi

Kongres radi na zakonima o finansiranju rada vlade


Zgrada Kongresa SAD, 13. decembar 2022.
Zgrada Kongresa SAD, 13. decembar 2022.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je u srijedu nacrt zakona o privremenoj potrošnji, čiji je cilj da se izbjegne delimično zatvaranje američke vlade.

Prijedlog zakona obuhvata privremeno finansiranje vladinih institucija i agencija tokom jedne sedmice, do 23. decembra, imajući u vidu da aktuelni zakon ističe u petak 16. decembra u ponoć.

Naredni korak je glasanje u Senatu. Ukoliko zakon ne bude usvojen, značajan dio američke vlade moraće da prekine sa radom.

Jednosedmično rješenje bi članovima Kongresa dalo dodatno vrijeme da završe pregovore o sveobuhvatnom zakonu o budžetu koji bi trajao do 30. septembra naredne godine, što je kraj američke fiskalne godine.

Očekuje se da će taj zakon podrazumijevati više od 1.500 milijardi dolara za američku vojsku i niz programa koji se ne odnose na vojna pitanja. Takođe se očekuje da će sadržati nove hitne fondove za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Ukrajina bi mogla da dobije dodatne milijarde dolara, nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden, prošlog mjeseca, od Kongresa zatražio 37 milijardi dolara za tu namjenu.

Privremeno finansiranje na sedam dana

Predstavnički dom je jednosedmičnu odluku o produženju finansiranja vlade izglasao u srijedu, u skladu sa najavama.

"Nemamo namjeru da zatvorimo vladu SAD, što je skupo i štetno u gotovo svakom pogledu", rekao je ranije lider demokratske većine u tom tijelu Steni Hojer.

Nakon Predstavničkog doma, o zakonu će odlučivati Senat, koji bi trebalo da ga usvoji najkasnije u petak, kako bi Bajden imao vremena da ga potpiše.

Potom će sva pažnja biti usmjerena na obimniji zakon o budžetu do kraja narednog septembra. Osim pomoći Ukrajini, takođe se očekuje da će uključivati i poseban zakon koji bi reformisao način na koji Kongres ovjerava predsjedničke izbore u SAD.

Cilj tog zakona je izbjegavanje ponavljanja previranja od 6. januara 2021. godine, kada su pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa pokušale da zaustave sertifikaciju Bajdenove pobjede na predsjedničkim izborima 2020.

Širok spektar zakona za usvajanje

Takođe, nastavljeni su pregovori o drugim dijelovima sveobuhvatnog zakona o potrošnji, uključujući povećanja izdvajanja za svrhe koje nemaju veze s vojskom, što uprkos protivljenju republikanaca žele demokrate, koje do januara imaju tijesnu većinu u Kongresu.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel upozorio je da republikanci žele da završe rad na svim ovim prijedlozima do 22. decembra.

"Namjeravamo krenuti kući 23.", rekao je Mekonel novinarima.

Neuspjeh u postizanju dogovora do tada, dodao je Mekonel, značio bi da će biti potreban još jedan zakon o privremenom finansiranju, koji bi trajao do prvih dana januara 2023. godine.

To je rezultat koji demokrate - i neki republikanci - žele da izbjegnu, jer bi se pregovori o zakonu o finansiranju zakomplikovali kada republikanci sljedeće godine preuzmu većinu u Predstavničkom domu.

Konzervativni republikanci zahtijevaju duboke rezove domaće potrošnje, što demokrate žele da izbjegnu.

"Preostalo je još mnogo posla", rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer. "Ali optimisti smo da ćemo stići do toga, ako sačuvamo povjerenje koje smo do sada vidjeli".

Tekst je ažuriran u četvrtak, 15. decembra, informacijama da je Predstavnički dom produžio privremeno finansiranje za jednu sedmicu.

XS
SM
MD
LG