Linkovi

Kongres usvojio budžet vrijedan 1.700 milijardi dolara


Zgrada Kapitola u Vašingtonu, fotografisana 22. decembra 2022. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Zgrada Kapitola u Vašingtonu, fotografisana 22. decembra 2022. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Oba doma Kongresa SAD usvojila su Zakon o budžetu koji će omogućiti finansiranje vladinih institucija i agencija do septembra 2023. godine. Sveobuhvatni paket potrošnje vrijedan je 1.700 milijardi dolara, od čega je oko 45 milijardi namenjeno za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini.

Nakon višednevnih pregovora, o zakonu je najprije u četvrtak glasao Senat. Senatori su zakon usvojili sa 68 glasova “za” i 29 glasova “protiv”.

Trebalo nam je malo vremena, ali vrijedilo je”, rekao je neposredno pred glasanje lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Budžet je podržao i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je naveo da je razlog za to povećanje od gotovo 10 odsto u potrošnji za vojsku.

U petak su o zakonu odlučivali i članovi Predstavničkog doma, rezultatom 225 „za“ i 201 „protiv“, uglavnom po stranačkim linijama. Samo devet republikanaca je podržalo usvajanje budžeta.

Veliki broj republikanaca, posebno iz Predstavničkog doma, bio je protiv, navodeći kao razlog nedovoljno vremena za proučavanje tako velikog zakona prije potencijalnog zatvaranja vlade i praznične pauze.

Osim da bi izbjegli zatvaranje vladinih institucija, demokrate su žurili sa ovim procesom, jer će od januara izgubiti tijesnu većinu koju trenutno imaju u Predstavničkom domu.

"Ovo je monstruoznost koja je jedan od najsramotnijih postupaka koje sam ikada vidio u ovom tijelu", rekao je o zakonu lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti, koji pretenduje da u januaru na predsjedavajućoj poziciji zamijeni Nensi Pelosi.

"Bilo je tužno čuti lidera (republikanske) manjine kako govori da je ova legislativa najsramotnija stvar viđena na tlu Predstavničkog doma ovog Kongresa", rekla je Pelosi. "Ne mogu da se ne zapitam, da li je on zaboravio 6. januar?"

Posljednji korak prije nego što budžet postane važeći je da zakon potpiše predsjednik SAD Džo Bajden, koji je pozdravio odluku Kongresa, navodeći da je to dokaz da dvije stranke mogu raditi zajedno.

"Ovaj zakon je dobar za našu ekonomiju, našu kompetitivnost i naše zajednice - i potpisaću ga čim dođe na moj sto", rekao je Bajden.

Zakon, koji se sastoji od 4.155 stranica, uključuje oko 772,5 milijardi dolara za diskrecione programe koji se ne odnose na odbranu i 858 milijardi dolara za finansiranje odbrane.

XS
SM
MD
LG