Linkovi

Smena generacija - Hakim Džefris prvi crnački lider demokrata u Kongresu


Hakim Džefris, kongresmen iz Njujorka, na Kapitol hilu 30. novembra 2022. Džefris je izabran za lidera demokrata u Predstavničkom domu i biće prvi Afroamerikanac na čelu jedne od dve glavne političke stranke u Kongresu.
Hakim Džefris, kongresmen iz Njujorka, na Kapitol hilu 30. novembra 2022. Džefris je izabran za lidera demokrata u Predstavničkom domu i biće prvi Afroamerikanac na čelu jedne od dve glavne političke stranke u Kongresu.

Demokrate u Predstavničkom domu izabrale su za lidera kongresmena Hakima Džefrisa - prvog crnca na čelu jedne od dve glavne stranke u Kongresu - što simbolizuje dolazak nove generacije lidera, dok se dugogodišnja predsedavajuća Nensi Pelosi i njen tim povlače sa liderskih pozicija u januaru.

Ispoljavajući nesvakidašnje stranačko jedinstvo, nakon što su izgubile izbore na polovini predsednikovog mandata, demokrate u Predstavničkom domu su bez trzavica prešle sa jednog na drugog istorijskog lidera - sa prve žene predsedavajuće u Kongresu, na 52-godišnjeg Njujorčanina koji je obećao da će "realizovati stvari", uporkos tome što su republikanci osvojili većinu u donjem domu.

Glasanje iza zatvorenih vrata bilo je jednoglasno, i obavljeno aklamacijom.

“Svi preuzimamo na sebe veliku odgovornost", rekao je Džefris novinarima pred sastanak stranačkog kokusa. “I najbolje što možemo, kao rezultat ozbiljnosti i težine ovog trenutka, je da se odgovorno posvetimo tome, i obavimo najbolji mogući posao u interesu građana".

Retko se događa da se stranka koja je izgubila kongresne izbore tako lako pregrupiše, što je u ovom trenutku u suprotnosti sa previranjima među republikancima, koji pokušavaju da se ujedine iza lidera Kevina Mekartija kao novog predsedavajućeg Predstavničkog doma, dok se spremaju da preuzmu vlast kada novi sastav Kongresa počne sa radom u januaru.

59-godišnja Ketrin Klark iz Masačusetsa biće druga po rangu demokrata u Predstavničkom domu a 43-godišnji Pit Agilar iz Kalifornije je izabran za predsednika demokratskog kokusa, odnosno poslaničkog kluba.

Nova "trojka" demokrata zameniće Pelosi, Stenija Hojera, lidera demokratske većine, i Džejmsa Klajburna, kako lideri koji su svi u osamdesetim godinama ustupaju mesta mlađoj generaciji. Nensi Pelosi je bila lider demokrata proteklih 20 godina, a kolege su joj u utorak uveče dodelile titulu "počasne predsedavajuće".

Nensi Pelosi govori u Predstavničkom domu 17. novembra 2022.
Nensi Pelosi govori u Predstavničkom domu 17. novembra 2022.

Dok će demokrate imati manjinu u Predstavničkom domu u novoj godini, imaće određeni uticaj jer se očekuje da će republikanska većina biti veoma tanka, a Kevin Mekarti nema jak uticaj na sve republikance u tom telu.

Dvoje potencijalnih novih lidera u Predstavničkom domu, Džefris i Mekarti, pripadaju istoj generaciji ali skoro da nemaju nikakav odnos - demokrata je zapravo znao da kritikuje republikanskog kolegu, posebno zbog stava kongresnih republikanaca prema bivšem predsedniku Donaldu Trampu. Džefris je bio jedan od "menadžera", odnosno tužilaca Predstavničkog doma u procesu Trampovog prvog opoziva.

“I dalje moramo da rešavamo problem posledica trampizma, i šta on znači, kao veoma destabilizujuća snaga, za američku demokratiju", izjavio je Džefris.

Demokratski lider je rekao da se nada da će, "kad god je to moguće pronalaziti zajedničke tačke" sa republikancima, ali da će se "suprotstavljati njihovom ekstremizmu".

Na drugoj strani Kapitola, Džefris će imati partnera u lideru senatske većine Čaku Šumeru. Dvojica Njujorčana žive u Bruklinu, na razdaljini od oko kilometar i po.

Po mom mišljenju, postojaće grupa mejnstrim republikanaca kojio neće želeti da idu u MAGA smeru, a Hakim je idealan čovek da sarađuje sa njima", izjavio je Šumer u nedavnom intervjuu. MAGA je Trampov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom."

Džefris je ponekad nailazio na skepticizam liberalnog krila stranke, koji ga doživljavaju kao centristu. Međutim, članica Kongresa Rašida Tlaib iz Mičigena, deo grupe liberalnih zakonodavaca, rekla je da je ohrabrena načinom na koji su se Džefris i njegov tim obratili liberalnim kolegama, iako se niko iz grupe nije kandidovao za lidersku poziciju.

XS
SM
MD
LG