Linkovi

Poznanj - domaćin novog samita u okviru Berlinskog procesa


Učesnici tribine u Beogradu o nastavku Belinskog procesa posle samita u Londonu
Učesnici tribine u Beogradu o nastavku Belinskog procesa posle samita u Londonu

Uz poruku da se iduće godine vide u Poznanju, na narednom samitu u okviru Berlinskog procesa, zamenik ambasadora Poljske Andžej Kinđuk je ocenio da bi region Zapadnog Balkana trebalo da preuzme vlasništvo nad celokupnim procesom.

Na tribini održanoj u utorak u Beogradu, na kojoj je razmatran Berlinski proces posle samita u Londonu, Andžej Kinđuk je rekao da se intenzivno radi na planiranju agende samita, i dodao da će biti nastavljen rad na postojećim temama:

"Naravno da smo već počeli pripreme za samit, održane su konsultacije sa nekim zemljama, sa međunarodnim organizacijama, sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Želja nam je da čujemo i vaše mišljenje i vaše predloge, i nadam se da će biti moguće i da ćemo biti u stanju da i te predloge unesemo u agendu našeg predsedavanja".

Prema rečima koordinatorke Foruma civilnog društva Berlinskog procesa Ane Marjanović Rudan potrebno je da se Berlinski proces proširi temom vladavine prava, odnosno pitanjima zarobljene države, slobode medija, kao i pitanjima bezbednosti i migracija, ali i zaštite životne sredine.

Region treba da preuzme vlasništvo nad procesom, i da se na pola godine organizuju samiti premijera regiona i to u jednom od gradova zapadnog Balkana, predložila je Marjanović Rudan:

"Veoma nam je važna podrška koju zemlje članice EU i institucije EU pružaju tom procesu. Ali to polako treba da postaje nešto što je autohtoni i organski proces našeg regiona. U tom smislu mislim da je jako važno da, ne samo lideri, nego i civilno društvo budu konsultovani u periodu kada se pravi agenda za naredni samit, kao i u periodu kada se dizajniraju sami proizvodi sa tog samita", istakla je Marjanović Rudan.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić istakla je da je samit doneo najviše napretka u sektoru bezbednosti, a da su najvažnija dostignuća usvajanje mape puta koja se tiče malokalibarskog naoružanja, deklaracija o borbi protiv modernog ropstva, prinudnog rada i trgovine ljudima, deklaracija o razmeni bezbednosnih podataka, kao i saradnja u borbi protiv sajber pretnji.

XS
SM
MD
LG