Linkovi

U Londonu počinje Samit Zapadnog Balkana


Arhiva - London
Arhiva - London

Peti po redu samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan 9. i 10. jula u Londonu, a glavne teme biće bezbednost, politička saradnja u regionu i unapređenje ekonomske stabilnosti.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angela Merkel čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona, prenose mediji.

Na samitu će učestvovati premijeri Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova, a Britanija je kao domaćin na samit pozvala partnere iz EU - Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju, Sloveniju, kao i Bugarsku, koja je bila domaćin samita EU-Zapadni Balkan u maju u Sofiji, te Poljsku, koja će biti domaćin Samita 2019.

Domaćin samita je premijerka Velike Britanije Tereza Mej, a učestvovaće i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je da će po prvi put na samitu učestvovati i Grčka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je ocenila da je reč o "veoma pozitivnoj inicijativi, koja gleda ka budućnosti i doprinosi ne samo ekonomskom i infrastrukturnom približavanju regiona, već istinskoj dobrobiti svih na Zapadnom Balkanu".

Na samitu će osim političara učestvovati i predstavnici civilnog društva i nevladinog sektora. Oni će insistirati na temama kao što su ljudska prava i sloboda medija.

XS
SM
MD
LG