Linkovi

Han: Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo do letnje pauze


Johanes Han (arhivski snimak)
Johanes Han (arhivski snimak)

"Uvjeren sam da možemo da odrzimo obećanje i da imamo odluku prije ljetnje pauze", izjavio evropski komesar Han, upitan kada se može ocekivati ukidanje viza za gradjane Kosova. Izjavu je dao u Londonu gdje se okupljaju ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana i njihove kolege iz Velike Britanije, Njemacke i Poljske na samitu posvećenom "Berlinskom procesu" regiona Zapadnog Balkana.

Pred početak samita u Londonu, zvaničnici britanskog ministarstva spoljnih poslova, šefovi diplomatija Njemačke i Poljske, kao i prvi čovjek evropskog komesarijata za proširenje okupili su se u tom gradu, razgovarajući o smjernicama skupa, kao nastavku "Berlinskog procesa".

"Berlinski proces je bio i još uvijek jeste važna inicijativa prekogranične saradnje u okviru regiona Zapadnog Balkana i pokazao se kao veoma efikasan - sada već imamo prekogranične projekte koji su pred realizacijom ali još puno posla je pred nama. U svakom slučaju je ovo dobra prilika da se zemlje regiona pripreme za evropske perspektive", kazao je evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

"Kako bi pomogla Zapadnom Balkanu, Velika Britanija će investirati 10 miliona funti u digitalni trening mladih u 4 i po hiljade škola širom regiona Zapadnog Balkana. Ova značajna investicija će dati mogućnost da oko milion mladih steknu znanja neophodna kako bi jednog dana transformisali ekonomije svojih država".

Nedostatak političke volje, opredjeljenja i spremnosti da se stvari mijenjaju ponekad jesu problem u provodjenju u djelo ideje Berlinskog procesa, medjutim, komesar Han je uvjeren da u suštini preovladavaju dobre vijesti.

"Na primjer, nakon što smo predsjednik Evropske komisije Junker i ja obišli u februaru region, uslijedio je zahtjev premijera iz regiona da ih mjesečno informišemo o napretku i šta još treba da se učini...učinio sam to do danas četiri puta i dobio ne samo reakciju, već i akciju- to pokazuje da postoji sve više preuzimanja odgovornosti u regionu za ono što je neophodno da se uradi i ako gledate unazad nekoliko posljednih mjeseci, mnogo toga jeste učinjeno
u regionu i ja sam veoma optimističan..."


Evropska strana insistira na boljoj povezanosti Unije i Zapadnog Balkana -transportnoj, digitalnoj, ljudskoj - u isto vrijeme, Kosovari, kao jedini na Zapadnom Balkanu, za putovanje na prostor EU moraju da imaju vize... do kada?

"Siguran sam da možemo da održimo datu riječ i da ćemo da imamo odluku o tome prije ljetnje pauze", kazao je Han.

Očekuje se da će na samitu Evropska komisija objaviti stvaranje garancijskog fonda za investitore u projekte na Zapadnom Balkanu u visini od 150 miliona eura, kako bi se podržali oni u regionu koji imaju poslovne ideje i volju, ali nedostaje im finansijskih sredstava...

XS
SM
MD
LG