Linkovi

Samit u Londonu: Napredak Zapadnog Balkana uz prepreke


Nemački ministar za evropu Mihael Rot, levo, govori dok britanski ministar za Evropu i Ameriku, Alen Dankan (centar) i poljski ministar spoljnih poslova, Jacek Czaputovic slušaju, tokom konferencije za štampu na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu, 9. jula 2018.
Nemački ministar za evropu Mihael Rot, levo, govori dok britanski ministar za Evropu i Ameriku, Alen Dankan (centar) i poljski ministar spoljnih poslova, Jacek Czaputovic slušaju, tokom konferencije za štampu na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu, 9. jula 2018.

U Londonu je u ponedeljak počeo dvodnevni Samit Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, a glavne teme skupa su bezbednost, politička saradnja u regionu i unapređenje ekonomske stabilnosti.

Učestvujući u radu panela "Budućnost Berlinskog procesa", ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoje prepreke koje usporavaju procese u regionu, pa i evrointegracije.

U uvodnom obraćanju, Dačić je istakao da je Berlinski proces u protekle četiri godine potvrdio da je potencijal saradnje u tom formatu, kao i u okviru zapadnobalkanske šestorke, veoma širok.

Odgovarajući na pitanja učesnika panela, Dačić je ocenio da, "nažalost, nije sve u sprovodjenju reformi, koje Srbija inače dosta uspešno sprovodi", već da postoje i druge prepreke koje usporavaju procese u regionu, pa i evropske integracije.

Ministri policije regiona o sajber kriminalu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je, na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu, da o rešenosti Srbije da se bori protiv sajber kriminala najbolje govore rezultati policije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stefanović je podsetio da kradje ličnih podataka gradjana, falsifikovanje i zloupotrebe platnih kartica, teroristička propaganda, seksualna eksploatacija dece na internetu i svi ostali oblici sajber kriminala nisu zaobišli ni jednu zemlju, te tako ni Srbiju.

A na marginama skupa u Londonu, Srbija i Evropska komisija potpisali su u ponedeljak sporazum kojim se potvrđuje da će sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biti u Beogradu.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc napisala je na Tviteru da je ovo još "jedan važan medjaš koji nas dovodi bliže potpuno funkcionalnoj transportnoj zajednici izmedju EU i Zapadnog Balkana.

Čestitke su uputili i evropski komesar za proširenje Johanes Han i zvaničnica Evropske komisije Henoveva Ruis Kalavera, koji su na Tviteru porukama ocenilida je to dobra vest za povezanost i saradnju u regionu, te da će poboljšati povezanost regiona i EU.

Velika Britanija daje 10 miliona funti za unapređenje digitalnih veština

Velika Britanija planira da izdvoji 10 miliona funti (11,3 miliona evra) za unapređenje digitalnih veština i prilika za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu, najavljeno je na Samitu. Sredstva koja će Velika Britanija obezbediti za digitalizaciju na Zapadnom Balkanu će ići za obuku dece u više od 4.500 škola.

Projekat će biti realizovan tokom tri godine a obuhvatiće oko milion dece iz osnovnih škola u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Kosovu i Makedoniji.

Ministarstvo spoljnih poslova Britanije takodje će obezbediti milion funti za pomoć regionu u rešavanju problema iz prošlosti, uključujući za pronalaženje i identifikovanje 12.000 žrtava iz sukoba devedestih koje se još vode kao nestali.

Forum civilnog društva

Na samitu Zapadnog Balkana u Londonu u okviru Berlinskog procesa održan je i Forum civilnog društva i mladih na kome su razgovarali ministri spoljnih poslova zemalja regiona i predstavnici civilnog društva i mladih iz regiona, a glavne teme su bile budućnost mladih, vladavina prava, sloboda medija.

Prema rečima programske direkorke Centra za evropske politke Milene Lazarević, mladi i civilno društvo su na skupu postavljali teška pitanja u vezi sa borbom protiv zarobljavanja države od strane interesa uticajnih pojedinaca, ali o stvaranju budućnosti za mlade, kako ne bi napuštali region, već imali u njemu perspektivu.

"Nažalost, ministri su uglavnom izbegavali konkretne odgovore, naročito u vezi sa borbom protiv zarobljavanja države", rekla je Lazarević za Betu i Euraktiv.

Najiskrenije i najkonkretnije odgovore o potrebi da se jačaju institucije i zaštiti sloboda medija u svim zemljama učesnici foruma, prema rečima Milene Lazarević, dobili su od makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, koji je rekao da je jedna od prvih odluka makedonske vlade bila da ukine svako trošenje para poreskih obveznika na reklamiranje u medijima, što je potpuno izmenilo medijsku scenu u vrlo kratkom periodu.

XS
SM
MD
LG