Linkovi

Brnabić na Samitu Zapadnog Balkana: Ima dobrih vesti


Samit Zapadnog Balkana
Samit Zapadnog Balkana

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da sa samita Zapadnog Balkana u Londonu ima dobrih vesti za region i regionalnu saradnju, ocenjujući da nije potrebno svake godine uvoditi nove teme za razgovor, već da treba ostati posvećen postavljenim zadacima i videti njihove rezultate.

Rekla je da treba pratiti one teme koje su najvažnije za Berlinski proces, a to su agenda povezivanja i kako napredujemo iz godine u godonu, regionalni ekonomski prostor i njegova primena, kao i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Brnabić je podsetila da je u ponedeljak u Londonu konačno parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice Jugoistočne Evrope (link) koji će biti u Beogradu, kao i da napreduje primena akcionog plana za regionalnu ekonomsko povezivanje.

Konstatovan i dobar rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja je imala raspisane pozive za projekte koji su odabrani. Srbija je imala 11 projekata, a premijerka je obećala da će se lično mnogo više uključiti u rad Regionalne kancelarije.

Premijerka je ocenila da je Srbija pokazala "svoje pravo lice" u vreme migrantske krize, da je kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, i da trenutno u Srbiji boravi oko 4.000 ljudi. "Sva maloletna lica migranti u Srbiji pohađaju škole, besplatno, ona su sva ostalom decom i ne pravi se nikakva razlika", rekla je Brnabić.

"Regionalna saradnja je šansa za Zapadni Balkan"

Jačanje regionalne saradnje šansa je koja se ne sme propustititi, a zajednički izazov je brži i dinamičniji rast bruto domaćeg proizvoda, rekla je Brnabić na panelu samita koji je posvećen ekonomiji. Ona je ukazala da obim stranih direktnih investicija u regionu, u iznosu od četiri milijarde evra, treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.

Ona je istakla neophodnost bržeg sprovođenja višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, koji je usvojen u Trstu na samitu i koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalno povezivanje.

Pored ekonomskih tema i ekonomske saradnje, lideri Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici, kako je saopšteno, razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama. Premijerka je rekla da je Srbija posvećena jačanju stabilnosti u regionu i da, istovremeno, daje aktivan doprinos očuvanju mira u svetu.

"Po broju angažovanih pripadnika u mirovnim misijama u mandatu UN, Srbija je na 10. mestu u Evropi, a na trećem mestu proporcionalno u odnosu na broj stanovnika“, istakla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG