Linkovi

Minić: Berlinski proces – laboratorija za pristupanje EU


Konferencija o Berlinskom procesu Evropskog pokreta u Srbiji.
Konferencija o Berlinskom procesu Evropskog pokreta u Srbiji.

Uz poruku da se Berlinski proces nastavlja, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je ocenila da on postaje svojevrsna laboratorija za pristupanje Evropskoj uniji u kojoj se testira u kojim oblastima se može računati na integraciju zemalja zapadnog Balkana.

Na konferenciji o Berlinskom procesu, koja je u sredu održana u Beogradu, Minić je rekla da su zemlje EU procenile da Berlinski proces treba nastaviti i da će Samit u Londonu idućeg meseca pokazati koliko će zemlje zapadnog Balkana biti uključene u aktivnosti EU.

Kako je istakla Minić, sada je naglasak na temi bezbednosti, to jest na problemima migracija, terorizma, ali i kriminala i korupcije.

“Zemlje zapadnog Balkana su se dobro pokazale u izbegličkoj krizi i mnogo dobile na imidžu u EU, i u tome se ide dalje u integrisanje zemalja zapadnog Balkana u politike, čak i u institucije EU”, dodala je.

Minić je ukazala i na novu inicijativu u okviru Berlinskog procesa - regionalno ekonomsko područje, trgovine, investicija, pokretljivosti radne snage u regionu i digitalizacije, čime se taj region približava EU.

XS
SM
MD
LG