Linkovi

Berlinski proces - od Londona do Varšave


Učesnici skupa koji je organzovala Mreža Evropskog pokreta u Srbiji (Foto: Medija centar Beograd)
Učesnici skupa koji je organzovala Mreža Evropskog pokreta u Srbiji (Foto: Medija centar Beograd)

Velika Britanija će 9 i 10. jula biti domaćin Samita zemalja Zapadnog Balkana i to će biti peti susret lidera zemalja ovog regiona u okviru Berlinskog procesa, a kako je danas najavio britanski ambasador Denis Kif premijerka Tereza Mej biće domaćin liderima vlada zapadnobalkanske šestorke, dok će šef diplomatije Boris Džonson biti izvestilac sa sastanka ministara. U sklopu priprema za taj samit, u Beogradu je održan skup koji je organizovala Mreža Evropskog pokreta u Srbiji.

Činjenicom da je London domaćin samita u okviru Berlinskog procesa, Velika Britanija želi da pošalje političku poruku da iako napušta Evropsku uniju, ne napušta Evropu i želi bezbedan, stabilan, ekonomski razvijen region Zapadnog Balkana, izjavio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Na skupu o predstojećem samitu u Londonu, koji je održan u četvrtak u Beogradu, on je rekao da su definisane tri ključne teme - ekonomska stabilnost, bezbednost i politička pitanja, a prvi put će se u okviru Berlinskog procesa sastati i ministri unutrašnjih poslova, koji će razgovarati o unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i prekograničnih izazova.

Pred Srbijom ima još posla, rekao je Kif i objasnio da se radi pre svega o poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava:

"Jedan od naših ključnih spoljnopolitičkih intresa, a to su naši lideri više puta naglasili, poslednji put premijerka Tereza Mej tokom posete Skoplju, krajem maja, jeste da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji, ekonomski razvijeniji. I povezaniji u šire kontinentalne tokove", poručio je Kif.

Otpravnik poslova Ambasade Poljske u Srbiji Andžej Kinđuk rekao je da Velika Britanija i Poljska sarađuju u okviru ovog procesa i da je plan da ministri inostranih poslova dve države posete region između samita u Londonu i Varšavi naredne godine.

Kako je istakao Kinđuk, Poljska se polako pripema da bude domaćin sledećeg samita, kao i da će u okviru Berlinskog procesa uneti i nešto novo:

"Razmatramo posebno angažovanje u vezi sa privrednim razvojem, a kao naročiti poljski doprinos - posvećenost problematici lokalnih samouprava. Mi upravo naglašavamo važnost izgradnje jakih lokalnih samouprava, kao i njihovu ulogu u korišćenju evropskih fondova, prekograničnoj saradnji, pomirenju, uz snažan akcenat na projekte usmerene na mlade ljude u regionu".

Šef centra za evropske integracije u Institutu za demokratiju "Societas civilis" iz Skoplja Zoran Nečev ocenio je da je atmosfera stvorena u Berlinskom procesu dovela do toga da se jasno razgovara o temama od regionalnog značaja, ali i do istorijskog susreta Aleksandra Vučića i Edija Rame.

XS
SM
MD
LG