Linkovi

Vučić uoči sednice Skupštine o Kosovu optužio opoziciju da želi samopromociju


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže zakletvu u Skupštini Srbije za drugi mandat, Beograd 31. maj 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže zakletvu u Skupštini Srbije za drugi mandat, Beograd 31. maj 2022.

BEOGRAD - Posebna sednica Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Kosovom od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023, biće održana u četvrtak, a prisustvovaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uoči sednice, Vučić i opozicija iznose oprečne tvrdnje o tome da li je bilo poziva na konsultacije o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja Kosova.

Predsednik Srbije se 20. januara sastao sa petoricom zapadnih izaslanika (SAD, EU, Italija, Francuska, Nemačka) i posle tog sastanka izjavio da je prihvatio u načelu francusko-nemački predlog za rešavanje pitanja Kosova. Javnost i dalje ne zna šta je u tom predlogu. Vučić je dva dana nakon sastanka, u obraćanju javnosti, izjavio da mu je zapadna petorka predočila da će pregovori Srbije sa EU biti prekinuti, a priliv stranih investicija obustavljen, ako Beograd ne prihvati evropski predlog za Kosovo. Neki zapadni zvaničnici su te tvrdnje demantovali.

Vučić je na Instagramu u sredu objavio snimak u kojem najavljuje da će u četvrtak doći u Skupštinu i dati opoziciji odgovore na pitanja, "iako zna da oni dolaze zbog samopromocije, a ne zbog odgovora o Kosovu".

"Oni su rekli, ili bar najveći deo njih, nismo zainteresovani, mi hoćemo Skupštinu, hoćemo sebe da prikažemo, hoćemo političku pobedu, nismo toliko zainteresovani za Kosovo", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je kasnije izjavio da "bi bilo dobro da se u Skupštini postigne jedinstvo oko kosovskog pitanja, ali da sumnja u to".

Koalicija NADA demantovala je tvrdnje da je "patriotska opozicija" pozvana na konsultacije oko Kosova pre zakazivanja sednice Skupštine, saopšteno je iz te koalicije koju čine Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, prenosi FoNet.

NADA, kao i stranke Dveri i Zavetnici traže da se ovaj predlog odbaci, objavio je ranije RSE. Predstavnici Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke rekli su da moraju prvo da vide detalje predloga kako bi mu dali ili uskratili podršku, dok je Pokret slobodnih građana objavio da u načelu prihvata predlog, ali da želi uvid u detalje. Poslanici Zajedno i Zeleno-levog kluba zatražili su da se evropski predlog objavi.

Šef poslaničkog kluba Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je Skupštini Predlog rezolucije o Kosovu, kojom se predviđa odbacivanje "nemačko-francuskog plana", jer ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, prenosi FoNet.

Uoči sednice Skupštine Srbije, spekulisalo se da će SNS organizovati protest podrške politici Aleksandra Vučića 2. februara, što je demantovala šefica informativne službe naprednjaka Vladanka Malović.

Ona je u saopštenju navela da nije istina da SNS organizuje skup, niti da će ih doći "500, 1000, 100.000 niti 300.000".

Sa druge strane, na društvenim mrežama kružio je poziv na protest protiv politike vlasti o Kosovu 2. februara, pod nazivom "Nema Srbije bez Kosova i Metohije". Organizatori ovog skupa nisu poznati.

Beogradska policija je, kako piše Danas, odbacila prijavu ovog skupa uz obrazloženje da nije blagovremena, i da nije u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

XS
SM
MD
LG