Linkovi

Povećanje obima sankcija protiv Rusije


Senatori Mekejn (levo) i Grejem pred konferenciju za novinare na Kapitol hilu, 21. januara 2016.

Republikanski senatori Džon Mekejn i Lindzi Grejem treba da predstave zakonski predlog kojim će se povećati obim sankcija protiv Rusije zbog njenog navodnog mešanja u novembrarske predsedničke izbore.

Dvojica senatora, koji su kritičari novoizabranog predsednika Donalda Trampa, trebalo bi da objave svoj zakonski predlog na konfereciji za novinare zajedno sa demokratskim senatorom Benom Kardinom, glavnim sponzorom tog dokumenta, i preostalih sedam ko-sponzora, među kojima je i nekadašnji republikanski pretendent na predsedničku nominaciju, senator sa Floride Marko Rubio.

Zakonski predlog koji je nazvan “Akt o odgovoru na ruska neprijateljstva 2017" - napisan je da pokaže da ključni republikanski zakonodavci imaju nameru da kazne Rusiju, bez obzira na Trampovu želju da ojača veze između dve zemlje.

Mera će biti predstavljena četiri dana pošto je američka obaveštajna zajednica objavila deklasifikovanu verziju izveštaja u kojoj se Rusija optužuje da se mešala u izbore.

Zakonskim predlogom bile bi uvedene zabrane izdavanja viza i zamrznuta imovina onima koji podrivaju sajber-bezbednost demokratskih institucija, čime bi najverovatnije bilo dodatno otežano bankama da psoluju sa ruskom vojskom i obaveštajnim agencijama.

Njim bi se takođe sistematizovale sankcije koje je Rusiji uvela adminsitracija predsednika Baraka Obame kao odgovor na rusko mešanje u izbore i aneksiju Krima 2014. godine.

Pored toga, zakonski predlog predviđa izdvajanje 100 miliona dolara za Stejt department i druge američke agencije za borbu protiv ruske propagande.

Ukoliko zakonski predlog bude usvojen i postane zakon, Trampova adminsitracija ne bi bila obavezna da uvede sankcije. Senator Kardin je objasnio da bi u zakon najverovatnije bio ubačen amandman kojim bi predsedniku bilo omogućeno da ne primeni sankcije ukoliko je to u najboljem interesu SAD.

XS
SM
MD
LG