Linkovi

Obaveštajne agencije brifovale Trampa


Najviši obaveštajni zvaničnici SAD informisali su novoizabranog predsednika Donalda Trampa o podacima o ruskom mešanju u predsedničke izbore. Tramp je kasnije objavio saopštenje u kojem je sastanak nazvao „konstruktivnim“ i rekao da ima „ogromno poštovanje prema radu i službi muškaraca i žena u obaveštajnoj zajednici.“ Međutim, on nije eksplicitno podržao gledište američkih obaveštajnih agencija da je Rusija hakovala kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta a zatim objavila štetne informacije kako bi pomogla Trampu u trci za Belu kuću.

Tramp je saopštio da su Rusija, Kina, druge zemlje, grupe i pojedinci konstantno angažovani u sajber hakovanje američke vlade, kompanija i političkih organizacija, ali je dodao da ti napori apsolutno nisu imali uticaja na ishod izbora.“ On je najavio da će imenovati tim koji će mu u roku od 90 dana dostaviti plan za „agresivnu borbu i zaustavljanje sajbernapada.“

Tramp je kasnije objavio saopštenje u kojem je sastanak nazvao „konstruktivnim“ i rekao da ima „ogromno poštovanje prema radu i službi muškaraca i žena u obaveštajnoj zajednici.“

Međutim, on nije eksplicitno podržao gledište američkih obaveštajnih agencija da je Rusija hakovala kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta a zatim objavila štetne informacije kako bi pomogla Trampu u trci za Belu kuću. Tramp je saopštio da su Rusija, Kina, druge zemlje, grupe i pojedinci konstantno angažovani u sajber hakovanje američke vlade, kompanija i političkih organizacija, ali je dodao da ti napori apsolutno nisu imali uticaja na ishod izbora.“ On je najavio da će imenovati tim koji će mu u roku od 90 dana dostaviti plan za „agresivnu borbu i zaustavljanje sajbernapada.“

Tramp je bio izuzetno kritičan prema obaveštajnoj zajednici što je izuzetno netipično ponašanje za jednog novoizabranog predsednika, ali je u četvrtak donekle ublažio ton, tvitujući da je „veliki pristalica američkih obaveštajnih službi.“

U intervjuu Njujork Tajmsu u petak ujutru, Tramp je nazvao kontroverzu u vezi sa ruski hakovanjem izbora „političkim lovom na veštice“, koji vode njegovi protivnici koji su još uznemireni što ih je pobedio na izborima.

“Teško su poraženi na izborima. Pobedio sam u više okruga na izborima nego Ronald Regan. Oni su zbog toga veoma posramljeni. Donekle, to je lov na veštice. Oni se samo fokusiraju na to”, rekao je Tramp.

Dok je novoizabrani predsednik izrazio zabrinutost u pogledu hakovanja pod pokroviteljstvom stranih država, otpužio je političke protivnike da ignorišu ranije primere zemalja koje su hakovale SAD.

“Kina je relativno nedavno hakovala 20 miliona vladinih imena. Kako to da niko ne govori o tome?” postavio je pitanje Tramp, podsećajući na upad u kompjuterske sisteme vladine Kancelarije za upravljanje kadrovima 2014. I 2015. kada su ukradeni milioni poverljivih dokumenata.

U razgovoru sa novinarima na Kapitol Hilu u petak ujutru, vođa manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavila je da je videla deo izveštaja koji će Tramp dobiti kasnije danas i dodala da su “zaključci izveštaja zaprepašćujući.”

Pelosi je izjavila da se nada da će videti i druge delove izveštaja ali je naglasila značaj očuvanja tajne kada je reč o bezbednosnim pitanjima.

U četvrtak, najviši obaveštajni zvaničnici svedočili su u Senatu da postoje čvrsti dokazi da se Rusija mešala u novembarske predsedničke izbore, ali da nema načina da se proceni da li je to pomoglo Trampu da pobedi.

“Rusi imaju dugi istorijat mešanja u izbore, svoje sopstvene i tuđe”, rekao je direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper senatskom odboru za oružane snage. “Međutim, nikada nismo videli tako direktnu kampanju mešanja u izborni proces kao što smo videli u ovom slučaju.”

Mnoge demokrate veruju da je rusko hakovanje imalo konkretan cilj da se pomogne Trampu da dođe do Bele kuće umesto Hilari Klinton. Neki republikanski zakonodavci su ocenili da spoljno mešanje čija je meta bilo koja američka politička partija predstavlja krivično delo.

Kleper je u četvrtak izneo malo konkretnih dokaza protiv Rusije, navodeđi da bi javno objavljivanje nanelo štetu američkim obaveštajnim informacijama. On je preneo senatorima da će neklasifikovana verzija tajnog izveštaja biti objavljena sledeće nedelje.

Kasno sinoć, Vašington Post je objavio da su, prema američkim obaveštajnim izvorima, visoki ruski zvaničnici trijumfalno proslavili Trampovu pobedu koju smatraju pobedom za Moskvu.

XS
SM
MD
LG