Linkovi

Tramp dovodi u pitanje rusko hakovanje


Novoizabrani predsednik Tramp razgovara sa novinarima za vreme novogodišnje zabave na Floridi.
Novoizabrani predsednik Tramp razgovara sa novinarima za vreme novogodišnje zabave na Floridi.

Manje od tri nedelje uoči inauguracije, novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp najavljuje da će objaviti nove informacije o hakerskim napadima tokom izbora, za koje obavještajna zajednica optužuje Rusiju. Tramp i dalje dovodi u pitanje zaključke obavještajnih agencija, uz tvrdnju da on zna stvari koje drugi ne znaju.

Dok su ruske diplomate napuštale Sjedinjene Države, budući američki lider ponovo je dovodio u pitanje odluku aktuelnog predsjednika Baraka Obame da ih protjera.

“Znam mnogo o hakovanju, koje je veoma teško dokazati. Zbog toga bi neko drugi mogao da bude kriv. Takođe znam stvari koje drugi ljudi ne znaju i stoga ne mogu da budu sigurni kakva je situacija”.

Na Trampov stav reagovao je demokratski kongresmen Adam Šif.

“Ako će da ima bilo kakav kredibiltet kao predsjednik, mora da prestane da govori na taj način”.

Istaknuti zakonodavci iz obje stranke su prethodnih dana osudili ruske aktivnosti u sajber prostoru i zatražili uvođenje još oštrijih sancija protiv Moskve.

“To je zaključak ogromne većine u obavještajnoj zajednici i iskreno svih članova obavještajnih odbora u Kongresu, demokrata i republikanaca. Niko od nas to ne dovodi u pitanje. Jedino, po svemu sudeći, Donald Tramp”, navodi Šif.

Međutim, Trampovi saradnici kažu da novoizabrani predsjednik jednostavno ne želi da donosi zaključke dok ne bude informisan o dokazima, koje je prikupila Obamina administracija. Takođe napominju da Rusija nije jedina zemlja koja izvodi sajber napade.

“Kina je 2015. godine preuzela više od milion podataka. Osjetljivih informacija o ljudima kao što sam ja, koji su radili za vladu. Naše bezbjednosne podatke. Bijela kuća čak nije izdala ni saopštenje. U javnosti nije preduzeta ni jedna akcija. Ništa”, istakao je Trampov portparol Šon Spajser.

Hakovanje podataka o zaposlenima u vladi nije isto što i objavljivanje osjetljivih prepiski tokom izborne kampanje, smatraju zakonodavci.

“Rusija nije samo ukrala podatke, već ih je upotrijebila kao oružje. Objavila ih je tokom izbora sa namjerom da utiče na ishod i posije razdor u Sjedinjenim Državama. Kina to nikada nije uradila”, istakao je Adam Šif.

Ruski predsjednik Vladimir Putin udržao se preduzimanja uzvratnih mjera protiv Sjedinjenih Država, što je Tramp pozdravio.

"Nadam se da ćemo imati odlične odnose sa mnogim zemljama. To obuhvata i Rusiju i Kinu”.

Kako sada stvari stoje, kada bude preuzeo položaj predsjednika, Donald Tramp bi mogao da bude više saglasan sa šefom neke strane vlade, nego sa čovjekom kojeg će zamijeniti u Ovalnoj kancelariji.

XS
SM
MD
LG