Linkovi

Obama: Nisam potcenio Putina, već uticaj dezinformacija i hakovanja


President Barack Obama, right, answers questions during his interview with Vox's Ezra Klein and Sarah Kliff, at the Blair House, across the street from the White House in Washington, Friday, Jan. 6, 2017 in Washington.

Američki predsednik Barak Obama - u svetlu zaključka američkih obaveštajnih službi da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore - kaže da je "potcenio" uticaj kampanje dezinformisanja i kompjuterskog hakovanja na demokratiju.

Obama, koji odlazi sa položaja za 12 dana, izjavio je za TV mrežu ABC (emisiju "This Week") da ne misli da je potcenio predsednika Rusije Vladimira Putina, za koga američka obaveštajna zajednica tvrdi da je naredio poteze u cilju podrivanja američkog sistema demokratskih izbora i kandidature poražene demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Međutim, Obama je dodao:

"Mislim da sam potcenio stepen do kojeg je, u ovo novo informativno doba, moguće da dezinformacije, sajber hakovanje i tako dalje, imaju uticaj na naša otvorena društva, naše otvorene sisteme, da se uvuku u naš demokratski proces na načine, koji se kako mi se čini ubrzavaju".

Obama je istakao da je objavio skraćenu verziju izveštaja američkih obaveštajnih službi o ruskom hakovanju "kako bi osigurao da bi se shvatilo da je to nešto što Putin radi već neko vreme u Evropi, inicijalno u bivšim sovjetskim republikama, u kojima mnogi govore ruski, ali sve više i u zapadnim demokratijama".

XS
SM
MD
LG