Linkovi

Kremlj kritikuje "amaterske tvrdnje" SAD o hakovanju


Kremlj je kritikovao “kao neosnovane i amaterske” tvrdnje američke obaveštajne službe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore kako bi pomogla Donaldu Trampu da dođe do Bele kuće.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov izjavio je u ponedeljak da su u pitanju “neosnovane, nepotvrđene tvrdnje, iznete na prilično amaterskom, emotivnom nivou koji nije dostojan profesionalnog rada službi bezbednosti svetske klase.”

“Već smo umorni od tih optužbi”, izjavio je Peskov. “To se pretvara u pravi lov na veštice.”

To su prvi komentari Kremlja od kada je američka obaveštajna zajednica u petak ocenila da je "potpuno uverena" da je ruski predsednik Vladimir Putin lično naredio kampanju podrivanja demokratskog predsedničkog izbornog procesa u SAD.

Američki zvaničnici ocenili su da je svrha ruskih aktivnosti bila da se potkopaju izborne šanse demokrate Hilari Klinton i pomogne Trampu, republikanskom kandidatu.

Peskov je izjavio da Rusija “kategorički poriče da je na bilo koji način odgovorna za hakovanje hiljada imejlova iz kompjutera šefa izbornog štaba Hilari Klinton Džona Podeste i njihovo objavljivanje preko vebsajta Vikiliks. Stalno otkrivanje imejlova mesec dana uoči izbora dovelo je demokratske zvaničnike u neugodan položaj jer su obelodanjeni pokušaji da se pomogne Klinton da porazi senatora iz Vermonta, Bernija Sandersa, u borbi za predsedničku nominaciju.

“I dalje ne znamo koje podatke koriste oni koji predstavljaju tako neosnovane optužbe”, naveo je portparol Kremlja. SAD su objavile deklasifikovanu verziju svoju zaključaka, upola kraću od poverljivog izveštaja koji su obaveštajni zvaničnici prvo predstavili predstavniku Obami u četvtak, a dan kasnije novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu.

Portparol Kremlja izjavio je da će, posle Trampove inauguracije u Vašingtonu, započeti rad na utvrđivanju datuma za prvi susret američkog i ruskog lidera.

Trampov novi šef kabineta Rajns Pribus izjavio je u nedelju da novoizabrani predsednik “ne negira da neki entiteti u Rusiji stoje iza ovog konkretnog hakovanja.” Međutim, u seriji komentara na Tviteru proteklog vikenda, Tramp je rekao da je “strahoviti nemar Demokratskog nacionalnog komiteta omogućio da dođe do hakovanja”.

XS
SM
MD
LG