Linkovi

Tramp: Kanada i Meksiko mogli bi biti izuzeti iz planiranih tarifa na uvoz metala


Čelični kalupi na vagonima ispred fabrike u Dujzburgu, Nemačka
Čelični kalupi na vagonima ispred fabrike u Dujzburgu, Nemačka

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će Kanada i Meksiko biti izuzeti iz planiranih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma ako uspeju da uspostave "novi i fer" sporazum sa SAD.

Tri zemlje trenutno pregovaraju o reviiziji Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), a poslednja runda razgovora u Meksiko Sitiju približava se kraju.

Tramp je tvitovao da je 24-godišnji sporazum bio loš za SAD, prilikom čega je došlo do masivnih relokacija kompanija i poslova. Dodao je i da Kanada mora više poštovati američke farmere, kao i da Meksiko mora učiniti više da zaustavi dostavljanje droge u SAD.

Istakao je i da je radi zaštite Amerike neophodno zaštititi američki čelik.

Prema poslednjim podacima iz 2016. godine iz SAD u Kanadu izvezeno je 12.5 milijardi dolara vredne robe više nego što je uvezeno, dok je zabeleženi trgovinski deficit sa Meksikom bio 55,6 milijardi dolara.

Kanada je najveći trgovinski partner Amerike, a prošle godine u SAD je izvezla aluminijuma u vrednosti od 7,2 milijarde dolara i čelika u vrednosti od 4,3 milijarde dolara.

Uvođenje tarifa u visini od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum najviše će pogoditi američke saveznike: Britaniju, Nemačku, Južnu Koreju, Tursku i Japan, dok će Kina, najveći svetski proizvođač čelika sa 2 procenta ukupnog izvoza u Ameriku, osetiti znatno manje posledice.

Trgovinski savetnik Bele kuće, Piter Navaro, rekao je da Tramp ne planira da izuzme nijednu zemlju iz najavljenog povećanja tarifa, ali bi mogao u nekim slučajevima da napravi izuzetak za određene američke kompanije kojima je metal neophodan za poslovanje.

Navaro je da dodao i da će detalji oko očekivanih tarifa biti poznati najkasnije krajem naredne nedelje.

Nove tarife za ključne metale izazvale su osudu poslovno orijentisanih republikanaca u Americi. Kanada i EU takođe su kritikovale taj potez. Ipak, Navaro je istakao da je uvođenje tarifa neophodno kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost i ekonomska sigurnost.

On je odbacio zabrinutost zvaničnika Ministarstva odbrane koji su izrazili svoju podršku za uvođenje tarifa za određene zemlje, ali ne i povećanje tarifa na uvoz metala iz celog sveta.

Navaro je ocenio da bi uvođenje tarifa za određene zemlje bilo isuviše riskantno i dodao da je ovakvim trgovinskim praksama Amerika poslala svetu poruku da je dosta i da želi bolje rezultate i fer i recipročnu trgovinu.

Američki sekretar za trgovinu, Vilbur Ros, rekao je da ukupna vrednost predstojećih tarifa SAD iznosi 9 milijardi dolara godišnje, što je samo deo jednog procenta godišnje američke ekonomije vredne 18,6 hiljada milijardi dolara.

“Dakle, ideja da će uništiti dosta poslova, uticati na porast cena i poremetiti trenutno stanje je pogrešna”, rekao je Ros u razgovoru za TV mrežu Ej-bi-si (ABC).

Ros je odbacio pretnje EU da će uvesti kontramere, povećanjem tarifa na istaknute američke proizvode poput Harli Dejvison motora, burbona i Levisovih farmerki, kao nevažne.

XS
SM
MD
LG