Linkovi

SAD nude Belorusiji 100% nafte i gasa


Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i državni sekretar Majk Pompeo u Minsku, 1. februara 2020.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i državni sekretar Majk Pompeo u Minsku, 1. februara 2020.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da SAD žele i mogu da snabdeju Belorusiju sa 100% nafte i gasa. Rusija je nedavno prekinula svoje isporuke tih energenata Minsku.

Pompeo je prvi američki državni sekretar u 26 godina koji je posetio Belorusiju. Doputovao je u momentu kada između Minska i Moskve postoje tenzije u vezi sa energijom. U razgovoru sa autoritarnim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, Pompeo je izjavio da se nada da će pružiti priliku Belorusima da postignu "suverenitet i nezavisnost" kojima teže.

“SAD žele da pomognu Belorusima da izgrade sopstvenu, suverenu zemlju", izjavio je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makeijem. “Naše energetske kompanije su spremne da dostave 100% nafte koja vam je potrebna po konkurentnim cenama." Mi smo najveći proizvodjač eneregije na svetu i sve što treba da uradite je da nas pozovete."

Belorusija se plaši da Rusija pokušava da je pripoji i prošlog meseca je počela da kupuje gas od Norveške nakon što je Rusija presekla dostavljanje svojih zaliha. Prošle nedelje, Lukašenko je optužio Rusiju, glavnog snabdevača Belorusije jeftinom naftom i gasom, da zaustavlja isporuke zaliha da bi dovela do "ukidanja Belorusije".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovara sa američkim državnim sekretarom Pompeom, 1. februara 2020.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovara sa američkim državnim sekretarom Pompeom, 1. februara 2020.

Pompeo je izjavio da SAD žele da popune vakkum i da će nastaviti da povećavaju broj svog osoblja u ambasadi u Minsku, koje je drastično smanjeno pre 12 godina, kada su SAD uvele značajne sankcije Belorusiji zbog kršenja ljudskih prava. Dve zemlje su se u septembru dogovorile da razmene ambasadore prvi put od 2008. Pompeo je najavio da će novi američki ambasador biti uskoro imenovan.

Podsećajući na nedavnu istoriju loših odnosa, Lukašenko je izrazio žaljenje zbog "apsolutno neosnovanog nerazumevanja ranijih vlasti", i pozdravio Pompeovu posetu.

Belorusija je bila kandidat da bude uključena u proširenu zabranu ulaska u SAD, koju je Trampova administracija uvela u petak, ali je to izbegla preduzimajući mere da poboljša bezbednosnu saradnju i razmenjuje informacije o potencijalnim pretnjama sa SAD.

Osim što je nastojao da ojača američki uticaj na Belorusiju, Pompeo je pozvao na ekonomske i političke reforme i poboljšanje stanja ljudskih prava - a sličnu poruku će preneti na svojim sledećim stanicama - Kazahstanu i Uzbekistanu - tokom ovog vikenda.

Rafinerija u okviru naftovoda Družba, blizu Mozira, oko 300 kilometara jugositočno od Minska.
Rafinerija u okviru naftovoda Družba, blizu Mozira, oko 300 kilometara jugositočno od Minska.

Rusija je prekinula isporuke nafte Belorusiji od početka ove godine. Dve zemlje nisu uspele da se dogovore oko cene nafte za ovu godinu, tokom dugih pregovora o jačanju integracije njihovih ekonomija. Moskva tvrdi da bi Belorusija trebalo da prihvati veću ekonomsku integraciju ako želi da nastavi da dobija energetske resurse po domaćim, ruskim cenama. To je izazvalo strahovanja u Belorusiji da Kremlj želi da formira jednu državu sa Belorusijom kako bi ruski predsednik Putin ostao na vlasti i posle isteka mandata 2024. Lukašenko je rekao da Belorusija nikada neće postati deo Rusije.

Na konferenciji za novinare, Pompeo je takođe rekao da je Belorusija postigla "stvaran napredak" u reformama, uključujući i one u domenu ljudskih prava, ali da mora da uradi još više da bi joj Amerika ukinula sankcije.

Od kad je Lukašenko došao na vlast 1994, Belorusija je gušila opoziciju a njena kršenja ljudskih prava su često kritikovana u međunarodnoj zajednici. Tadašnja državna sekretarka Kondoliza Rajs je Belorusiju 2005. nazvala "poslednjom diktaturom u Evropi."

"Glađenje" odnosa sa Ukrajinom

Dan ranije, Pompeo se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, nekoliko sati pre nego što je američki Senat glasao protiv pozivanja novih svedoka na suđenje predsedniku Donaldu Trampu u čijem je centru - Ukrajina.

Pompeo je porekao glavne optužbe koje su podstakle istragu, i izneo drugačije mišljenje od svedoka koji su naveli da je Tramp uskratio ključnu vojnu pomoć i koristio želju novog ukrajinskog lidera da poseti Belu kuću da bi podstakao Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog političkog protivnika.

Državni sekretar Majk Pompeo sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim u Kijevu, 31. januara 2020.
Državni sekretar Majk Pompeo sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim u Kijevu, 31. januara 2020.

"To jednostavno nije slučaj, naći ćemo pravo vreme i pravu priliku (za posetu Zelenskog)", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare.

Majk Pompeo je najviši američki zvaničnik koji je posetio Ukrajinu od početka procesa opoziva predsednika Trampa prošle godine, koji je počeo otkrićem o telefonskom razgovoru 25. jula između Zelenskog i Trampa.

Zelenski je izjavio da "impičment" nije imao negativan uticaj na američko-ukrajinske odnose i zahvalio Trampovoj administraciji na finansijskoj i vojnoj podršci. Prema izjavio jednog visokog američkog zvaničnika, Pompeo i Zelenski su uglavnom razgovarali o investicijama i infrastrukturi, i nije bilo pomena Trampovog opoziva niti istraga o korupciji.

Zelenski je izrazio nadu da će SAD aktivnije učestvovati u rešenju separatističkog konflikta u istočnoj Ukrajini, u kojem je u proteklih pet godina poginulo 14.000 ljudi. Takođe je rekao da i dalje želi da se sastane sa Trampom u Vašingtonu ukoliko bi to bilo produktivno. "Spreman sam da odem sutra", rekao je .

XS
SM
MD
LG