Linkovi

Posle pitanja o Ukrajini novinarki NPR-a zabranjeno da putuje sa Pompeom


Državni sekretar Majk Pompeo negodovao je što mu je novinarka NPR-a Mari Luiz Keli postavila pitanja o aferi sa Ukrajinom

Stejt Department skinuo je novinarku američkog Nacionalnog javnog radija (NPR) sa liste reportera koji će putovati sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Veliku Britaniju, Ukrajinu, Belorusiju i Centralnu Aziju, saopštila su novinarska udruženja i NPR. Novinarka je skinuta sa spiska pošto je, pre nekoliko dana, Pompeo pobesneo zbog pitanja koja mu je postavila druga novinarka Nacionalnog javnog radija.

Na put sa Pompeom trebalo je da ide reporterka Mišel Kelemen koja izveštava iz Stejt departmenta više od dve decenije i inače je putovala sa državnim sekretarom.

Zabrana da putuje može biti samo odmazda zbog intervjua sa Pompeom koji je radila njena koleginica sa NPR-a, saopštilo je Udruženje novinara koji prate Stejt department.

"Novinari koji prate Stejt department tradicionalno putuju sa državnim sekretarima u inostranstvo i mislimo da je neprihvatljivo ovakvo kažnjavanje jedne od naših članica", kaže predsednik tog udruženja Šon Tendon.

Stejt department se nije oglasio tim povodom.

Sve je počelo kada je, pre nekoliko dana, državnog sekretara novinarka NPR-a Mari Luiz Keli tokom intervjua nekoliko puta pitala za aferu sa Ukrajinom i navode koje je o tome iznela bivša ambasadorka SAD u toj zemlji Mari Jovanovič.

Smena ambasadorke Jovanovič bila je jedna od ključnih tačaka u procesu opoziva Donalda Trampa. Novinarka Keli je pitala Pompea o smeni ambasadorke, na šta je on negodovao, pa je intervju ubrzo prekinuo njegov saradnik.

Posle intervjua, Pompeo je u privatnom razgovoru sa Keli - prema njenim rečima - vikao na nju, psovao i upitao je "da li misli da je Amerikance briga za Ukrajinu".

Državni sekretar Majk Pompeo je rekao da ga je Mari Luiz Keli slagala u vezi sa intervjuom kao i da je objavila nezvaničan razgovor iz njegovog kabineta koji su vodili posle intervjua. Ipak, nije demantovao sadržaj razgovora.

Nacionalni javni radio je stao iza navoda svoje novinarke Mari Luiz Keli i potvrdio da je Mišel Kelemen rečeno da neće putovati sa Pompeom, ali ne i šta je razlog za to.

Put u Ukrajinu

Američki državni sekretar će u četvrtak početi zvaničnu posetu Ukrajinu i to će biti prva poseta visokog zvaničnika SAD toj zemlji od kada je počeo proces opoziva Donalda Trampa.

Predstavnički dom Kongresa izglasao je u decembru 2019. opoziv Donalda Trampa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa. Tramp se tereti da je od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio da objavi pokretanje istrage o Džozefu Bajdenu, a zauzvrat bi Kijevu isplatio vojnu pomoć. Demokrate su optužile predsednika i da je krenuo to da zataškava kada je otkriveno šta radi.

Trenutno je u toku proces suđenja predsedniku u Senatu.

Donald Tramp negira da je prekršio zakon i verovatno je da neće biti razrešen dužnosti - jer većinu u Senatu imaju republikanci.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG