Linkovi

Medvedev podneo ostavku, Putin planira da menja ustav


Sastanak Vladimir Putina i Dmitrija Medvedeva u . Moskvi (Foto: Reuters/Sputnik/Alexey Nikolsky)
Sastanak Vladimir Putina i Dmitrija Medvedeva u . Moskvi (Foto: Reuters/Sputnik/Alexey Nikolsky)

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev podneo je ostavku u ime svoje vlade, neposredno pošto je predsednik Vladimir Putin najavio niz ustavnih amandmana s ciljem da pruži veća ovlašćenja parlamentu nauštrb predsednika države.

Putin je predlog izneo tokom svog godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini u Moskvi - u govoru sličnom onom o stanju nacije, koji svake godine imaju i američki predsednici. Tokom govora, Putin je, kako izgleda, izneo predloge koji će mu omogućiti da sačuva svoj uticaj u zemlji i kada mu 2024. godine istekne tekući - prema ustavu pooslednji - predsednički mandat.

Putin je kasnije nominovao direktora Poreske uprave Mihail Mišustina za novog premijera, prenele su ruske novinske agencije.

Potvrđivanje premijera i drugih ključnih ministarstava uskoro će biti u nadležnosti ruske Dume, najavio je Putin u današnjem govoru, a takođe je predložio da Državni savet, trenutno grupa koja savetuje predsednika, ustavom dobije formalna ovlašćenja.

Medvedev je objavio da podnosi ostavku na državnoj televiziji, dok je sedeo pored Puitna, koji mu se zahvalio na njegovom radu.

Putin je takođe rekao da će Medvedev preuzeti položaj zamenika predsednika Bezbednosnog saveta Rusije, kojim predsedava Putin.

Predsednik Rusije, tražio je od odlazeće vlade da ostane na položaju do formiranja nove.

XS
SM
MD
LG