Linkovi

Stejt department: Severni tok 2 sredstvo nastavka ruske agresije na Ukrajinu


Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 u Baltičkom moru, 13. septembra 2019. (Foto: Reuters/Stine Jacobsen)
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 u Baltičkom moru, 13. septembra 2019. (Foto: Reuters/Stine Jacobsen)

"Severni tok 2" je sredstvo koje Rusija koristi da bi nastavila svoju neprekidnu agresiju na Ukrajinu, koju želi da spreči da se što više integriše sa Evropom i Sjedinjenim Državama, saopštio je američki Stet department u svom najnovijem dokumentu nazvanom "Činjenice o protivljenju SAD Severnom toku 2".

"Severni tok 2 omogućio bi Rusiji da zaobiđe Ukrajinu u procesu tranzita gasa ka Evropi, što bi Ukrajini oduzelo značajne prihode i povećalo njenu ranjivost na rusku agresiju. 'Severni tok 2' takođe bi pomogao da se očuva značajna zavisnost Evrope od ruskog prirodnog gasa, čime se naši evropski partneri i saveznici izlažu ekonomskoj i političkoj ranjivosti. Iz tih razloga, vlada Sjedinjenih Država i mnoštvo evropskih zemalja protive se Severnom toku 2", navodi se u dokumentu, koji je sačinio Biro za enegetske resurse Stejt departmenta, a u kojem se podseća da je predsednik SAd Donald Tramp potpisao Zakon o izdvajanjima za nacionalnu odbranu (NDAA) za fiskalnu godinu 2020, koji obuhvata odeljak 7503 (d), poznat i kao Zakon o zaštiti energetske bezbednosti Europe (PEESA) iz 2019. godine.

U tekstu se naglašava da bi da uključene strane moraju da se pobrinu da plovila koja učestvuju u "Severnom toku 2" odmah prekinu sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom, kako je ukazala Kancalrija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) inače će se suočiti sa sankcijama, kako je opisano u PEESA.

"Vlada Sjedinjenih Država snažno podržava diverzifikaciju snabdevanja energijom, jer opcije pomažu u smanjenju uloge geopolitike na energetskim tržištima, doprinose smanjenju cena i poboljšanju energetske sigurnosti jedne zemlje", dodaje se u dokumentu i kao primer navodi da je činjenica da su imali na raspolaganju mogućnost uvoza američkog prirodnog gasa u tečnom stanju (LNG), evropskim potrošačima uštedela osam milijardi dolara u pregovorima o snižavanju cena sa postojećim dobavljačima.

Stejd department zaključuje da će se rukovodisti slovom novog zakona NDAA, kojim se drđavnom sekrtaru daje rok do 60 dana da podnese izveštaj Kongresu radi identifikacije etinteta koji ga krše. Sekretar će taj izveštaj sačiniti po hitnom postupku, a Sjedinjene Države će uvesti sankcije, osim ako uključene strane odmah ne pokažu napore i dobru volju da počnu sa prekidom aktivnosti i potpuno prestanu u roku od 30 dana. Svaka kompanija uključena u "Severni tok 2" mora pažljivo da razmotri šta to znači za njihovo poslovanje.

Sjedinjene Države nameravaju da zaustave izgradnju "Severnog toka 2". Kongres je reagovao i predsednik je potpisao predlog zakona. Stav SAD prema "Severnom toku 2" bio je dosledan tokom više administracija, kao deo dugogodišnje prakse promovisanja energetske sigurnosti kroz diverzifikaciju snabdevanja energijom, prema zemlji porekla, putu isporuke i vrstama goriva, uključujući i obnovljive izvore energije. Svako ko se bavi poslovima trgovanja energijom treba da to radi pod fer uslovima, koji su transparentni i posluje u skladu sa tržišnim principima.

XS
SM
MD
LG