Linkovi

Vojne vežbe Rusije i Belorusije brinu Zapad


Beloruska vojna vozila tokom vojne vežbe

Rusija I Belorusija počele su zajedničke vojne vežbe koje su zabrinule članice NATO-a, zbog broja vojnika koji u njima učestvuju kao I prirode vežbi.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se vežbe održavaju na šest lokacija u Rusiji I Belorusiji I da u njima učestvuje 12.700 vojnika, 70 aviona, 250 tenkova I 10 ratnih brodova. U saopštenju se navodi da su one isključivo odbrambene prirode I da nisu uperene ni protiv jedne zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije za BBC da svaka zemlja ima pravo da izvodi vojne vežbe, ali da Rusija nije poštovala međunarodna pravila o posmatranju I da je često propuštala da prijavi broj trupa.

Videli smo ranije da je Rusija koristila velike vojne vežbe kako bi prikrila ili najavila agresivne vojne akcije protiv svojih suseda. To se desilo 2008. kada je izvršila invaziju na Gruziju I 2014. kada je nelegalno anektirala Krim. Zato pozivamo Rusiju da bude potpuno transparentna”, rekao je Stoltenberg.

Rajmundas Karoblis, ministar odbrane Litvanije – koja se graniči sa Belorusijom, rekao je da ga brine manjak transparentnosti I da je “jasno da će u vežbama Rusije I Belorusije učestovati više trupa nego što je prijavljeno.”

Ukrajina, koja nije članica NATO-a, ove nedelje izvodi svoje vežbe uz podršku snaga snaga pojedinih članica NATO-a, uključujući I SAD. NATO takođe izvodi vežbe ove nedelje u Nemačkoj, Letoniji I Korzici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG