Linkovi

Aktivisti kritikuju politiku crkve i države za povećanje nataliteta


Ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) održano okupljanje grupe ženskih nevladinih organizacija povodom Međunarodnog dana - akcija za reproduktivna prava i žensko zdravlje, Foto: video grab
Ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) održano okupljanje grupe ženskih nevladinih organizacija povodom Međunarodnog dana - akcija za reproduktivna prava i žensko zdravlje, Foto: video grab

U Beogradu je ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) održano okupljanje ''Žena u crnom'' i grupe ženskih nevladinih organizacija povodom 28. maja Međunarodnog dana - akcija za reproduktivna prava i žensko zdravlje.

Aktivisti su izveli preformans pod nazivom "Moje telo - moja autonomija" na kojem je istaknuto da "država i crkva nemaju prava da se mešaju u ljudska prava žena", naročito u pravo žene na abortus.

Ovom prilikom su aktivistkinje pokušale da upozore i skrenu pažnju da sramne i cinične kampanje koju, prema njima, združeno vode država i SPC o povećanju nataliteta i takozvana ‘borba protiv bele kuge’, degradiraju žene iz nekoliko razloga

"Situacija u Srbiji je krajnje nepovoljna za žene, a mi upozoravamo crkvu i državu da nemaju prava da se mešaju u odluke žena da li će rađati ili neće", izjavila je Staša Zajović, jedna od osnivača Žena u crnom.

Povodom ovog važnog datuma za globalni feministički pokret, aktivisti su jasno su izrazili opredeljenja da je odgovornost države da omogući ekonomske, socijalne, zdravstvene uslove u kojima će žene samostalno doneti odluku u koju ne treba da se meša ni crkva, ni nacija ni država.

Država Srbija ima obavezu da poštuje Ustav, član 63, stav 1 koji kaže: „Svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece“. Stoga su sve mere populacione politike, tvrde aktivistkinje, kojima se zagovara povećanje nataliteta u funkciji države, nacije, crkve protivno i ustavnim opredeljenjima a posebno reproduktivnim pravima žena.

"Da li se borba države protiv 'bele kuge' ogleda u isplaćivanju mizernih dečjih dodataka?", upitala je Zajović.

Aktivisti upozoravaju i da je zdravstvo u Srbiji je katastrofalno - u pogledu kvaliteta zdravstvene zaštite, Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi. Prema njihovim podacima, Srbija je na četvrtom mestu u Evropi po obolevanju od karcinoma grlića materice, dok je po broju umrlih žena od te vrste karcinoma na trećem mestu .

U Srbiji još nije uvedeno seksualno obrazovanje u školama i to pod pritiskom kleronacionalističkih snaga,” navodi se u saopštenju izdatom ovim povodom.

Aktivistkinje su ispred Patrijaršije nosile nekoliko transparenata na kojima je pisalo "nećemo da rađamo za državu, crkvu, naciju, armiju" , "moje telo, moja teritorija" , "ni državu, ni boga blizu jajnika moga" , "stop seksalnim zločinima u crkvi" , "stop mržnji prema ženama" , "ja ću abortirati, neću nikoga pitati" , "sve smo abortirale" itd.

XS
SM
MD
LG