Linkovi

I ženama Mizurija zabranjen abortus


Mizuri: Usvojen najoštriji zakon o zabrani abortusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Mizuri: Usvojen najoštriji zakon o zabrani abortusa

Senat američke države Mizuri, čiju većinu čine republikanci, podržao je predlog zakona kojim se ženama zabranjuje abortus nakon osme nedelje trudnoće. Odluka je doneta svega nekoliko časova pošto je guvernerka države Alabama Kej Ajvi potpisala zakon kojim se u toj državi prekid trudnoće zabranjuje u gotovo svim slučajevima - osim kada je ugroženo zdravlje majke.

Aktivisti koji se bave zaštitom prava žena, kao i predstavnici demokrata – upozoravaju da se takvim odlukama krše reproduktivna, građanska i ljudska prava žena.

“Izbor treba da bude začeće – i ništa posle začeća", bila je poruka poslata sa govornice nakon neprospavane noći, kada su bunovni članovi Senata u Mizuriju zabranili ženama pravo na abortus nakon dva meseca trudnoće – čak iako je izazvana silovanjem ili incestom.

Konzervativne snage, koje imaju većinu u Senatu, očekuju saglasnost guvernera Majka Parsona - koji je ranije obećao da će staviti svoj potpis na zakon.

“Kao i u drugim državama poput Njujorka i Virdžinije koje se pridružuju idealu da zaštite i podrže pravo na život. Čast mi je što predvodim državu sa kolegama i svim ostalima čiji se glas ne čuje", poručio je Parson.

Guverner Majk Parson
Guverner Majk Parson

Javna debata o abortusu zaoštrena je nakon što je u Alabami usvojen zakon kojim je prekid trudnoće praktično zabranjen. Potpisala ga je guvernerka Kej Ajvi.

“Svi ljudski životi su dragoceni", poručila je govoreći o zakono kojim će krivično biti gonjeni lekari koji izvrše abortus, čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

Za to im preti maksimalna zatvorska kazna od 99 godina. Jedini propisani izuzetak je postojanje ozbiljnog zdravstvenog rizika za majku.

Očekuje se da bi zakon, najstrožiji u državi, mogao stupiti na snagu za šest meseci.

“Izvinjavam se ženama Alabame zbog ovog arhaičnog zakona", rekao je nakon usvajanja Bobi Singlton, demokratski senator u Alabami.

Jedna od glavnih yagovornica kontroveznog zakona je Teri Kolins, koja je ukazala, da je glavna namera da se to pitanje nađe pred Vrhovnim sudom i poništi zakon kojim je abortus legalizovan u Sjedinjenim Državama.

“Nijedan zakon nije ustavni dok o tome odluku ne donose Vrhovni sud”, jedna je od njenih glavnih poruka u momentu dok deo američke javnosti burno negoduje.

Trenutni kadrovski sastav tog sudskog tela ukazuje da struja koja je protiv abortusa može imati svoju šansu.

Odgovor na zabrane abortusa u državama Mizuri i Alabami stigao je preko društvenih mreža. Pokrenula ga je glumica Bizi Filips koja je pozvala žene da podele svoja iskustva sa abortusom. Emotivno i burno reagovala je i poznata glumica Mila Jovović.

"Ko ste vi da donosite tu odluku?. To se isključivo tiče mene, mog lekara, porodice, prijatelja. Na kraju – to je isključivo moja odluka! Nije vaša!", oštro je poručila vlastima Mizurija i Alabame.

Država Ohajo usvojila je zakon koji zabranjuje abortus odmah pošto je moguće čuti otkucaje srca fetusa što je u mnogim slučajevima period pre nego što žena uopšte postane svesna trudnoće. Slični zakoni usvojeni su i u Džordžiji, Kentakiju i Misisipiju. Američki Vrhovni sud je institucija koja ih može preisitati i poništiti ukoliko proceni da su suviše ekstermni.

XS
SM
MD
LG