Linkovi

Tramp: Istorijski uspeh republikanaca


Predsednik SAD Donald Tramp odgovara na pitanja novinara na konferenciji za novinare u Istočnoj sobi Bele kuće (Foto: AFP)
Predsednik SAD Donald Tramp odgovara na pitanja novinara na konferenciji za novinare u Istočnoj sobi Bele kuće (Foto: AFP)

Predsednik Donald Tramp smatra da je Republianska stranka uprkos gubitku Predstavničkog doma doživela “neverovatan, ogroman uspeh” na izborima. Na konferenciji za novinare u Beloj kući on je ponudio demokratama “maslinovu grančicu”, odnosno izrazio spremnost da sasluša njihove predloge i pregovara o njima iako je upozorio da bi moglo da dodje do blokade ako demokrate budu insistirale na istragama njegove administracije. Konferenciju je obeležilo i nekoliko napetih situacija kada je predsednik oštrim rečima kritkovao novinare.

Predsednik Tramp je na tradicionalnoj konferenciji za medije u Beloj kući posle izbora veličao uspehe republikanaca, za koje je preuzeo zasluge, a kritikovao demokrate i medije.

“Juče je bio veliki, neverovatan dan. Republikanska partija je sinoć ostvarila istorijski uspeh i proširila većinu u Senatu dok je značajno nadmašila i očekivanja u Predstavničkom domu. Sve to uprkos veoma dramatičnoj prednosti demokrata u prikupljenim donacijama zahvaljujući bogatim donatorima i specijalnim interesima, i uprkos veoma neprijateljskom medijskom praćenju, blago rečeno. Medijsko praćenje izbora je postavilo novi rekord i novi standard”.

Predsednik je primetio da je 9 od 11 kandidata za koje je vodio kampanju protekle nedelje - odnelo pobedu. Ujedno je sa podsmehom prokomentarisao rezultat republikanskih kandidata, koji su se u predizbornoj kampanji distancirali od njega, a zatim izgubili izborne trke.

"Kubelo me nije podržao i izgubio je. Mia Lav mi nije ukazala ljubav i izgubila je”.

Predsednik je poručio da demokrate i republikanci treba da prevaziđu stranačke razlike i rade zajedno na dobrobiti američkog naroda. Ipak, upozorio je demokrate u Predstavničkom domu da ne bi trebalo da provedu ostatak njegovog mandata u istragama njega i njegove administracije ističući da postoji zamor od istraga u amerčkoj javnosti, a da one nisu pokazale ništa loše po njega. Predsednik kaže da bi republikanci u Senatu mogli da vode istrage demokrata i tako dođe do nove blokade u Vašingtonu.

“Oni mogu da igraju tu igru, ali mi možemo da je igramo bolje jer imamo to nešto što se zove Senat. Mnogo sumnjivih stvari se dogodilo, curenje poverljivih informacija i mnogi drugi elementi koji nisu smeli da se dozvole. Na kraju može da se sve završi igrom ping-ponga, napred-nazad. Dve godine će proći i nećemo ništa uraditi”.

Konferenciju u Beloj kući je obeležilo nekoliko neprijatnih situacija. Reporteru NBC-ja Piteru Aleksanderu predsednik je poručio da “nije njegov obožavalac”, a dopisnika CNN-a Džima Akostu nazvao “nepristojnom, užasnom osobom”.

Tramp je ocenio da je pitanje novinarke, crnkinje, o tome da li će njegov samoproklamovani nacionalizam ojačati belačke nacionaliste - rasističko.

XS
SM
MD
LG