Linkovi

Tramp i Obama u završnici kampanje: Dve suprotne vizije Amerike


Aktuelni i bivši predsednik SAD, Donald Tramp i Barak Obama
Aktuelni i bivši predsednik SAD, Donald Tramp i Barak Obama

Republikanski predsednik Donald Tramp i njegov prethodnik, demokrata Barak Obama su u govorima na predizbornim skupovima u nedelju izneli suprostavljene stavove o problemima zemlje, ali se i saglasili da su izbori u utorak, 6. novembra ključni za SAD.

Dok ankete pokazuju da su desetine izbornih trka za članove Kongresa i guvernere izuzetno tesne, aktuelni i bivši predsednik poručuju da će rezultati odlučiti o tome u kakvoj će zemlji Amerikanci živeti naredne dve godine.

"Ovi izbori odlučiće da li ćemo da nastavimo izuzetni prosperitet do kojeg smo doveli", rekao je Tramp na mitingu u Džordžiji i upozorio da će demokrate "uništiti ekonomiju". U toj saveznoj državi se vodi neizvesna traka za guvernera, a kandidati su državni sekretar Brajan Kemp i kandidatkinja Demokratske stranke Stejsi Ejbrams.

Predsednik Donald Tramp na mitingu u Džordžiji
Predsednik Donald Tramp na mitingu u Džordžiji

Obama je osudio Trampa, kojeg nije direktno prozvao, i republikance zbog, kako je ocenio, politike koja izaziva podele i stalnih laži.

"Vi i vaš glas ste jedini način da se kontroliše ponašanje republikanaca. Na biračkim mestima se odlučuje o karakteru naše zemlje", naglasio je Obama na skupu u Indijani, gde je demokrata Džo Doneli u opasnosti da izgubi mesto u Senatu.

Aktuelni i bivši predsednik i dalje su najpopularnije ličnosti u svojim strankama, i njihovo učešće u predizbornoj kampanji trebalo da bi pojača entuzijazam među ključnim pristalicama uoči izbora koje mnogi smatraju referendumom o prve dve godine Trampovog mandata u Beloj kući.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, demokrate su favoriti da u utorak 6. novembra osvoje 23 mesta potrebna za većinu u Predstavničkom domu, što bi im omogućilo da ograniče sprovođenje Trampove agende, ali i da sprovedu istrage njegove administracije.

Bivši predsednik Barak Obama na mitingu u Indijani
Bivši predsednik Barak Obama na mitingu u Indijani

Očekuje se da će republikanci zadržati tesnu većinu u Senatu i mogućnost da potvrde eventualne kandidate za Vrhovni sud i ostale sudske nominacije.

​U poslednjim fazama kampanje, Tramp je zaoštrio retoriku o imigraciji i više puta upozorio na "invaziju" migranata na granici sa Meksikom i na "liberalne bande"

Obama je u petak osudio Trampovu "taktiku zastrašivanja" i njegov "prezir" prema istini.

U trci za kontrolu nad Senatom, demokrate pokušavaju da ponovo pobede u 10 saveznih država, u kojima je većina birača podržala Trampa na predsedničkim izborima 2016. godine.

​Gotovo 35 i po miliona Amerikanaca glasalo je ranije, što je 67,8 odsto više nego na kongresnim izborima 2014. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG