Linkovi

Demokrate preuzimaju Predstavnički dom, Kongres podeljen


Slavlje u štabu demokratske kandidatkinje za Predstavnički dom Aleksandrije Okasio-Kortes u Njujorku (Foto: Reuters/Andrew Ke)
Slavlje u štabu demokratske kandidatkinje za Predstavnički dom Aleksandrije Okasio-Kortes u Njujorku (Foto: Reuters/Andrew Ke)

Demokrate su povratile kontrolu nad Predstavničkim domom SAD na izborima na sredini predsedničkog mandata, održanim u utorak, dok su republikanci sačuvali većinu u Senatu, što će dovesti do stvaranja podeljenog Kongresa, koji će predstavljati blokadu za zakonodavnu agendu predsednika Donalda Trampa u naredne dve godine.

Rezultat, takođe predstavlja makar delimični prekor predsednika Trampa, koji je održao veliki broj mitinga širom zemlje, kako bi podržao republikanske kandidate i koji je iznova i iznova ponavljao da su izbori ključno važan referendum o njegovoj politici.

"Današnja pobeda nije pitanje demokrata ili republikanaca, najvažnije je to što ćemo ponovo imati ustavom propisanu podelu vlasti i kontrolu Trampove administracije", rekla je demokratska liderka Nensi Pelosi, predstavnica Kalifornije u Predstavničkom domu, tokom pobedničkog govora u sedištu Demokratske stranke u Vašingtonu.

Zahvaljujući većini u Predstavničkom domu, po prvi put u poslednjih osam godina, demokrate mogu da učine više od pukog nadziranja Trampovih zakonodavnih prioriteta. Takođe će biti u poziciji da proveravaju svaki predsednički eksces, jer će preuzeti liderstvo u ključnim odborima, koji imaju veliku moć, kada je reč o istragama.

Neke demokrate su najavile da će istraživati da li je Tramp u bilo kakvom ličnom ili finansijskom konfliktu interesa, kroz zahtev za uvid u njegovu poresku prijavu i uvid u njegove finansijske i poslovne interese, kao i veze njegove kampanje iz 2016. sa Rusijom.

Predsednik SAD Donald Tramp pozdravlja pristalice dok pristiže na predizborni miting u Vejnu, Indijana, 5. novembra 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp pozdravlja pristalice dok pristiže na predizborni miting u Vejnu, Indijana, 5. novembra 2018.

"To je kritična provera Trampa", kaže analitičar sa Univerziteta u Virdžiniji, Lari Sabato. "Veliki zakoni sa ideološkim pečatom, levim ili desnim, neće proći u naredne dve godine. Demokrate sada imaju moć da istražuju, pa Tramp i njegova administracija mogu da očekuju istrage, pre nego što će biti zaštićeni Predstavničkim domom".

Ali, očuvanjem kontrole u Senatu, republikanci su sačuvali mogućnost da potvrđuju Trampove sudijske nominacije. Republikanski senat takođe može da spreči Kongres u pokušaju da Trampa smeni sa funkcije, ukoliko demokratski kontrolisani Predstavnički dom odluči da pokrene proces opoziva, kao što su neki najavljivali.

"Plavi talas" u Predstavničkom domu

Iako se glasovi i dalje broje, demokrate bi prema projekcijama trebalo da dobiju više od 30 mesta u Predstavničkom domu. To je u skladu i sa mnogim predizbornim istraživanjima i analizama koje su predvidele "plavi talas", odnosno veliku pobedu demokrata.

Demokrate su očekivale glasove manjina, mladih ljudi i onih u urbanim i prigradskim glasački nestabilnim okruzima, u kojima su mnogi bili nezadovoljni Trampovim liderstvom i oštrom retorikom prema migrantima i manjinama.

Taj trend je bio evidentan u virdžinijskim predgrađima blizu Vašingtona, gde je Dženifer Vekston, pravnica i državna senatorka, porazila republikansku protivkandidatkinju, članicu predstavničkog doma Barbaru Komstok.

Demokratkinja Dženifer Vekston govori tokom izborne noći na proslavi nakon pobede nad republikanskom kandidatkinjom Barbarom Komstok, u Dalesu, Virdžinija, 6. novembra 2018.
Demokratkinja Dženifer Vekston govori tokom izborne noći na proslavi nakon pobede nad republikanskom kandidatkinjom Barbarom Komstok, u Dalesu, Virdžinija, 6. novembra 2018.

U Nju Džersiju, demokratkinja Miki Šeril, bivša mornarička pilotkinja i novajlija u politici, pobedila je republikanca Džeja Vebera, osvojivši mesto koje su republikanci držali preko tri decenije.

Iako su istraživanja javnog mnjenja pokazala da su zdravstvena zaštita i ekonomija bili glavne teme za glasače, Tramp je uvek bio na umu birača.

Izlazne ankete kablovske TV mreže Si En En (CNN) pokazale su da 55 odsto glasača ne odobrava Trampove akcije, dok ih 44 odsto podržava. Takođe, 56 odsto ispitanika misli da je zemlja na pogrešnom putu, dok samo 41 odsto smatra da je put pravi.

Republikanci zadržavaju Senat

Međutim, republikanci su obezbedili najmanje većinu od 51 naspram 49 Senatu, uz očekivanje da će osvojiti još neko mesto pre proglašavanja konačnih rezultata.

Mesta u senatu za četiri države i dalje su bila nepoznata do srede ujutro. Trka je tesna u Montani, Arizoni i Floridi gde republikanski kandidati imaju blagu prednost. Drugi krug izbora u Misisipiju će biti održan 27. novembra.

Bela kuća je saopštila rano u sredu da je Tramp pozvao predstavnika većine u Senatu Miča Mekonela kako bi mu "čestitao istorijski dobitak u Senatu". Tramp je takođe razgovarao sa odlazećim predsedavajućim Predstavničkog doma Polom Rajanom, koji se povlači u januaru, kao i sa Nensi Pelosi, za koju se očekuje da ponovo budepredsedavajuća Predstavničkog doma, kao što je bio slučaj od 2007. do 2011, kada je ušla u istoriju kao prva žena na čelu tog tela.

Tramp je proslavio tvitujući: "Ogroman uspeh noćas. Hvala vam svima".

XS
SM
MD
LG