Linkovi

Zvaničnici: Nema "koordinisane kampanje" da se poremeti glasanje u SAD


Biračko mesto u Kolambusu u državi Ohajo, 6. novembra 2018.
Biračko mesto u Kolambusu u državi Ohajo, 6. novembra 2018.

Uprkos strahovanjima od mogućeg stranog mešanja, američki kongresni izbori 2018. počeli su da se odvijaju relativno uobičajeno, a federalni posmatrači ne prijavljuju nikakve pokušaje da se poremeti glasanje.

Do sredine ključnog dana glasanja koje će odrediti smer zemlje u naredne dve godine, nema izveštaja o sajber napadu na izborne sisteme, za koji se strahovalo da bi mogla da ga izvrši Rusija ili neka druga strana zemlja ili entitet. Prema dosadašnjim izveštajima, glasanje u 170.000 biračkih centara širom zemlje odvijalo se bez smetnji.

Jedan zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost izjavio je da obaveštajne agencije ne vidi znake neke "koordinisane kampanje" da se poremeti glasanje u SAD. Tokom dana bilo je sajber aktivnosti koje su relativno uobičajene ali "svakako ništa što bi moglo da se pripiše Rusiji", rekao je anonimni zvaničnik američke vlade na brifingu za novinare.

Za to vreme, stižu izveštaji o dugim redovima i neispravnim mašinama za glasanje u ranim satima glasanja, gde su neki od najvećih problema prijavljeni u Džordžiji.

U SAD biračka mesta mogu da budu i pivare kao što je slučaj sa Haf Ejkr u Čikagu u Ilinoisu, 6. novembra 2018.
U SAD biračka mesta mogu da budu i pivare kao što je slučaj sa Haf Ejkr u Čikagu u Ilinoisu, 6. novembra 2018.

Pre glasanja, postojala je stalna zabrinutost da bi američki neprijatelji mogli da pokušaju da poremete izbore, u reprizi mešanja Rusije u predsedničke izbore 2016. U avgustu, direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts upozorio je da je pretnja ruskog mešanja "stvarna" i da se "nastavlja".

Američke agencije dobile su 160 izveštaja o potencijalnom stranom mešanju proteklih meseci a mreže za društvene medije uklonile stotine sumnjivih naloga. Međutim, incidenti se nisu podigli na nivo iz 2016. kada su hakeri povezani sa Kremljem napali izborne sisteme u najmanje 21 američkoj državi i orkestrirali jednu od najvećih operacija uticaja u istoriji da se izvrši pritisak i utiče na ishod glasanja.

"Nismo videli ništa alarmantno", izjavio je prošle nedelje Džon Giligen, izvršni direktor Centra za bezbednost na internetu, koji je u izborne sisteme u 43 država instalirao senzore koji otkrivaju mogući upad u sistem.

Decentralizovano glasanje prepušta bezbednost lokalnim vlastima

SAD imaju visoko decentralizovani izborni sistem gde doslovnu svaku kontrolu izbora sprovode državne i lokalne vlasti. Međutim, u protekle dve godine od ruskog napada, američke države su tesno sarađivale sa nizom federalnih agencija kao što je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, FBI i Direktorat nacionalnih obaveštajnih službi da bi ojačale sajber odbranu i integritet izbornih sistema. Sekretar za unutrašnju bezbednost sproveo je procene pretnji na lokacijama u 21 državi a takođe su postavljeni senzori za otkrivanje upada u izborne sisteme.

Visoki američki zvaničnici uoči glasanja u utorak izrazili su uverenje da su sistemi zaštićeni. "U ovom trenutku nema indicija da je naša nacionalna izborna infrastruktura kompromitovana tako da bi se sprečilo glasanje, promenilo brojanje glasova ili poremetila sposobnost prebrojavanja glasova", naveli su u sinoćnjem zajedničkom saopštenju direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Koats, direktor FBI Kristofer Rej, sekretar za pravosuđe Džef Sešns i sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen.

XS
SM
MD
LG