Linkovi

Istaknute javne ličnosti o izborima za Kongres


Dok Amerikanci glasaju na izborima za Kongres, istaknute američke političke ličnosti iznele su svoje mišljenje o nacionalnim izborima koji će odlučiti ko će kontrolisati Kongres u naredne dve godine dok se zemlja bliži i početku kampanje za predsedničke izbore 2020.

Evo šta su rekli neki od njih:

Bivši potpredsednik Džo Bajden, mogući kandidat za demokratsku nominaciju na sledećim predsedničkim izborima, rekao je da bi bio "potpuno šokiran" ako demokrate ne povrate kontrolu nad Predstavničkim domom.

"Ovo su najznačajniji izbori za Kongres u mom životu", rekao je Bajden, promuklog glasa zato što je proteklih dana govorio na brojnim skupovima demokratskih kandidata za Kongres širom zemlje. "Radi se o karakteru ove zemlje."

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden govori na predizbornom skupu kandidaktinje za Kongres iz Kentakija, Ejmi Mekgrat, 12. oktobra 2018.
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden govori na predizbornom skupu kandidaktinje za Kongres iz Kentakija, Ejmi Mekgrat, 12. oktobra 2018.

Erik Tramp, jedan od predsednikovih sinova, rekao je da ime njegovog oca "nije na glasačkom listiću ali Amerika pobeđuje. U ovom trenutku, pobeđujemo u svakom smislu."

Tramp je izneo tvrdnju da je njegov otac učinio Ameriku "najvećom zemljom na svetu".

"Ako ta Trampova armija danas izađe na birališta, mi pobeđujemo", rekao je Erik Tramp. "Zemlja pobeđuje, mislim mi pobeđujemo... Zemlja je u sjajnom stanju".

Potpredsednik Majk Pens napisao je u autorskom članku za dnevnik USA Today: "Dok republikanci donose rezultate, demokrate su se odlučile za agendu koju definiše samo jedna reč: otpor."

"Politike demokrata su čak liberalnije i opasnije nego ikada ranije", rekao je Pens. "One žele ogromna povećanja poreza, slabije granice i kompletno vladino preuzimanje zdravstvene zaštite što bi naudilo našim porodicama i starijim građanima."

Potpredsednik Majk Pens govori na predizbornom skupu republikanke Keti Mekmoris Rodžers u državi Vašington 2. oktobra 2018.
Potpredsednik Majk Pens govori na predizbornom skupu republikanke Keti Mekmoris Rodžers u državi Vašington 2. oktobra 2018.

BIvša državna sekretarka Hilari Klinton koja je izgubila na izborima 2016. od Trampa, poručila je na Tviteru: "Protekle dve godine gledali smo kako ova administracija napada i podriva naše demokratske institucije i vrednosti. Danas ćemo reći - dosta."

"Ali danas nećemo samo glasati protiv radikalizma, predrasuda i korupcije", rekla je. "Glasaćemo za fantastične kandidate širom zemlje - uključujući istorijski broj žena - koji žele da podignu minimalne nadnice, bore se za pravdu i pomognu većem broju ljudi da dobije zdravstveno osiguranje."

U autorskom članku u Njujork Tajmsu, bivši direktor FBI-ja, Džejms Komi, koga je Tramp otpustio prošle godine, osudio je "laži, mizoginiju, rasizam i napade na vladavinu zakona od strane našeg predsednika" i pozvao Amerikance da glasaju na osnovu svojih vrednosti. Rekao je da je optimista da će se SAD na kraju "oporaviti od sadašnjeg liderstva i ružnih pritajenih tokova kojima se hrani."

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan izjavio je da je "umereni optimista" da će republikanci zadržati većinu u Predstavničkom domu posle kongresnih izbora, pozivajući se na snažnu američku ekonomiju i rezultate republikanaca u Kongresu.

Ipak, u intervjuu za Foks Njuz priznao je da bi republikanci mogli da izgube većinsku kontrolu nad donjim domom Kongresa. "Istorija nam nije prijatelj", rekao je Rajan, konstatujući da su ameirčki politički trendovi takvi da, na polovini mandata svakog predsednika, retko idu u prilog njegovoj stranci, u ovom slučaju republikancima.

XS
SM
MD
LG