Linkovi

Kongresni izbori u SAD, Senat ostaje republikanski, demokrate osvojile Predstavnički dom

Amerikanci biraju svih 435 zakonodavaca u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 od 50 guvernera saveznih država.

Demokrate su preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima na polovini mandata predsednika Trampa, dok će republikanci i dalje kontrolisati Senat. Prebrojavanje glasova nastavlja se širom zemlje.

07:40 7.11.2018

Predsednik Tramp nazvao je liderku dosdašnje manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi da joj čestita na pobedi demokrata u donjem domu Kongresa, tvitovao je njen šef osoblja Dru Hamil. On je dodao da je predsednik odao priznanje njenom pozivu na dvostranačku saradnju u njenim komentarima posle pobede.

07:21 7.11.2018

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavila je pred pristalicama u Vašingtonu: "Zahvaljujući vama, sutra će osvanuti novi dan u Americi." Pelosi, veteran američke politike koja je služila kao prva predsednica Predstavničkog doma od 2007. do 2011. godine izjavila je da ova pobeda nije stvar demokrata ili republikanaca već da je u pitanju "ponovo uspostavljanje kongresnog nadzora Trampove administracije."

Nensi Pelosi, lider demokrata u Predstavničkom domu.
Nensi Pelosi, lider demokrata u Predstavničkom domu.

Demokrate će sada moći da pokrenu brojne istrage predsednika Donalda Trampa, uključujući njegove lične finansije i navoda o dosluhu njegovog predsedničkog štaba sa Rusijom, s ciljem da pobedi na izborima 2016.

07:16 7.11.2018

Demokrate su preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa na izborima u sredini mandata predsednika Trampa a republikanci će i dalje kontrolisati Senat, dok se prebrojavanje glasova nastavlja širom SAD.

05:33 7.11.2018

U svom prvom tvitu tokom izborne noći, predsednik Tramp je rezultat republikanaca opisao kao "ogroman uspeh" i dodao "hvala vam svima."

Učitajte još

XS
SM
MD
LG