Linkovi

Ogroman entuzijazam američkih birača pred izbore za Kongres


Glasači stižu na mesto u Kolambusu u Ohaju, gde je omogućeno glasanje unapred za predstojeće Kongresne izbore (Foto: AP/John Minchillo)
Glasači stižu na mesto u Kolambusu u Ohaju, gde je omogućeno glasanje unapred za predstojeće Kongresne izbore (Foto: AP/John Minchillo)

U Sjedinjenim Državama u utorak se održavaju ključni izbori na kojima će biti odlučeno o tome koja će stranka kontrolisati Kongres u naredne dvije godine. Mnogi izbore vide i kao referendum o dosadašenjem mandatu predsjednika Donalda Trampa. Entuzijazam birača je mnogo veći nego na prethodnim kongresnim izborima. To pokazuje i podatak da je ranije glasalo gotovo 35 i po miliona Amerikanaca, što je čak 67,8 odsto više nego 2014. godine, kada se takođe samo odlučivalo o većini u Kongresu.

Amerikanci će u utorak na biračkim mjestima odlučivati o tome da li će pružiti povjerenje predsjedniku Donaldu Trampu ili će pokušati da ograniče sprovođenje njegove politike. Rekordan broj birača već je glasao u mnogim saveznim državama, a među njima i veliki broj mlađih od 30 godina.

“Veoma smo uzbuđeni zbog izbora 6. novembra”, kaže Met Dič, učenik srednje škole na Floridi.

Stranački kandidati širom zemlje ušli su u završnicu predizborne kampanje. U Arizoni, demokratska kandidatkinja za Senat Kirsten Sinema prisustvovala je utakmici američkog fudbala, na kojoj je njena rivalka, republikanka Marta Mekseli izvodila nacionalnu himnu.

Televizijske kanale preplavili su politički spotovi.

U predizbornoj kampanji, aktivan je i predsjednik Donald Tramp, koji pokušava da podstakne birače da podrže republikance - porukama o snažnoj američkoj ekonomiji, ali i upozorenjima o ilegalnim imigrantima koji pokušavaju da dođu do Amerike

"Demokrate ohrabruju ilegalne imigrante da krše naše zakone, narušavaju naše granice i uništavaju našu zemlju”.

Na napade uzvraća Trampov prethodnik, demokrata Barak Obama:

"Govore nam da su najozbiljnija prijetnja Americi siromašne, gladne izbjeglice koje su hiljadu i po kilometara udaljene od granice. Da, to će zaista ugroziti Geri, u Indijani”.

Na izborima se biraju svih 435 članova Predstavničkog doma, u kojem su republikanci imali većinu osam godina. Ako su ankete tačne, demokrate su favoriti da preuzmu kontrolu nad tim domom Kongresa. Međutim, istraživanja pokazuju i da će republikanci vjerovatno zadržati tijesnu većinu u Senatu, s obzirom na to da se odlučuje o reizboru tri puta više demokratskih senatora.

"Demokrate u Senatu suočene su sa najtežom političkom mapom u poslednjih 60 godina, tako da je izuzetno što smo i u ovako snažnom položaju”, smatra demokratski senator iz Merilenda Kris van Holen. Predsednik Tramp je optimista:

“Vidjećemo šta će se dogoditi. Mislim da stojimo veoma dobro u Senatu, a imaćemo i dobre rezultate u Predstavničkom domu”.

Opozicione stranke obično dobiju više mjesta na kongresnim izbrima. Međutim, podijeljena kontrola nad Kongresom vjerovatno će dovesti do novog političkog zastoja u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG