Linkovi

SAD: Policija upotrebila prekomernu silu nad novinarima 2020. godine


Policija na protestima 2020. godine ispred Bele kuće
Policija na protestima 2020. godine ispred Bele kuće

Dvojica pripadnika policije upotrebila su prekomernu silu nad dvoje novinara prilikom pokušaja smirivanja demontracija za rasnu jednakost ispred Bele kuće pre skoro tri godine, navodi se u izveštaju generalnog inspektora Sekretarijata za unutrašnje poslove.

Novinari, čija se imena ne navode u izveštaju, već su samo pomenuti kao "snimatelj" i "reporter" su bili u parku Lafajet u Vašingtonu, 1. juna 2020. godine kako bi pratili protest zbog ubistva Džordža Flojda, za australijsku televizijsku mrežu.

Policajci, čija se imena takođe ne navode u izveštaju, svaki sa preko 10 godina iskustva, upotrebili su silu protiv novinara tokom pokušaja da rasteraju demonstrante pre nego što će se tadašnji predsednik Donald Tramp pojaviti da se fotografiše ispred obližnje crkve Svetog Jovana.

Tokom akcije, jedan policajac je udario snimatelja svojim štitom, a zatim zgrabio i gurao njegovu kameru. Izveštaj navodi da je prvi potez napad štitom, u skladu sa policijskim ovlašćenjima, ali da, drugi - guranje kamere, nije. Zbog guranja kamere, snimatelj je "video sve zvezde i pretrpeo bol od udarca", a kamera je oštećena, navodi se u izveštaju.

Drugi policajac je palicom udario novinara. U izveštaju se navodi da udarac palicom nije u skladu sa policijskim ovlašćenjima upotrebe sile, jer se novinar povlačio, poštujući naredbu policije i nije predstavljao pretnju. Navodi u izveštaju slažu se sa snimkom i izjavama koji opisuju policiju kako napada australijske reportere Ameliju Brejs i Timotija Majersa, kako navodi Vašington post.

Erik Feder, advokat firme koja predstavlja Majersa i Brejs rekao je za Vašington post da "se detalji izveštaja u potpunosti slažu sa onim što su doživeli njegovi klijenti", iako predstavnik Inspektorata njima nije direktno rekao da je izveštaj o njima.

"Izveštaj je jasno o onome što se njima desilo. Drago nam je da je Unutrašnja kontrola priznala ono što je bilo jasno milionima ljudi koji su gledali uživo televiziju, da je policija prekomerno koristila silu nad pripadnicima medija, koji su koristili svoja Ustavom garantovana prava da prenose vesti", naveo je Feder za Vašington post.

"Od ključne je važnosti da nadležni poštuju ova važna prava, čak i kada, odnosno, posebno kada su tako "uzavrele" situacije kao što je bio protest u Lafajetu u junu 2020", dodao je Feder.

"Cenim sve što je generalni inspektor uradio u istrazi i upravo čitam ceo izveštaj", navela je šefica policije Džesika Tejlor u izjavi za Glas Amerike.

"U skladi sa našim pravilima, ovaj izveštaj ćemo predati Kancelariji za profesionalnu odgovornost kako bi preporučila mere za korekciju, pa i disciplinske, ako to slučaj zahteva", dodala je ona.

"Australijski novinari deo su mnogo šire priče, jer su bili među devetoro novinara koji su istog dana napadnuti na protestu u glavnom gradu SAD", navodi potpredsednica za u fondaciji Sloboda štampe Kirstin Mekaden.

"Prizanje da je policija koristila prekomernu silu nad novinarima Amelijom Brejs i Timom Mejersom je važan korak u utvrđivanju odgovornosti, kada je u pitanju zaštita prava medija da budu prisutni i bezbedni kada izveštavaju sa istorijski važnih događaja", rekla je Mekaden za Glas Amerike.

"Ostatak meseca juna je bio još gori za slobodu medija, jer smo zabeležili skoro 100 napada na novinare koji su pratili proteste širom Amerike", kaže Mekaden.

XS
SM
MD
LG