Linkovi

Podignuta optužnica protiv Netanjahua


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu na sastanku kabineta 13. novembra 2019. (Foto: AP/Ronen Zvulun-Pool)
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu na sastanku kabineta 13. novembra 2019. (Foto: AP/Ronen Zvulun-Pool)

Državni tužilac Izraela podigao je optužnicu zbog korupcije protiv premijera Benjamina Netanjahua i dodatno podstakao neizvesnost u vezi sa tim ko će predvoditi zemlju, koja je trenutno u političkom haosu, posle neuspešnih izbora u dva navrata ove godine.

Državni tužilac Avikai Mandelblit saopštio je odluku - prvu takve vrste protiv premijera koji je još na položaju - rekavši da optužnica obuhvata primanje mita, zloupotrebu poverenja i prevaru.

Netanjahu, koji poriče krivicu u sva tri slučaja korupcije, nema zakonsku obavezu da podnese ostavku posle podizanja optužnice.

Policija je u februaru ove godine preporučila da Mandelblit podign krivičnu optužnicu protiv premijera u vezi sa dugogodišnjim istragama, nazvanim Slučajevi 1.000, 2.000 i 4.000.

Netanjahu se sumnjiči da je neprimereno prihvatio poklone u vrednosti od 264 hiljade dolara, koji - prema tvrdnjama tužilaštva - obuhvataju cigare i šampanjac, od tajkuna, ali i da je činio usluge najtiražnijem izraelskom dnevniku Jediot Ahronot (Yedioth Ahronoth/Najnovije vesti) i vebsajtu Vala u zamenu za boljeg izveštavanje o sebi.

Premijer sa najdužim stažom u istoriji Izraela mogao bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora ukoliko bude osuđen za primanje mita i maksimalno tri godine za zloupotrebu poverenja i prevaru.

XS
SM
MD
LG