Linkovi

U Crnoj Gori 546 novoboljelih od Kovida, ugostitelji odbijaju da zatvore objekte


Detalj sa protesta ugostitelja u Podgorici zbog pooštravanja antipandemijskih mera
Detalj sa protesta ugostitelja u Podgorici zbog pooštravanja antipandemijskih mera

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je u petak da su laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) i druge laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa od posljednjeg presjeka završile analizu 1.449 uzoraka među kojima je registrovano 546 novopozitivnih slučajeva infekcije, od kojih više od pola iz Podgorice.

"Od jučerašnjeg presjeka Institutu nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda povezanih sa COVID19. Ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid 19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 319 a od početka godine 328", navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da je u posljednja 24 sata prijavljen oporavak kod 179 pacijenata, kao i da je trenutno 6.457 aktivnih slučajeva koronavirusa u zemlji, od čega 3.068 u glavnom gradu.

Saopšteno je i da je IZJ, imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije kao і trenutni nivo obolijevanja і hospitalizacija predložio, a Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti prihvatilo, izmjene і dopune odgovarajućih naredbi za sprečavanje širenja novog koronavirusa.

Odlučeno je i da u lokalnim samoupravama, u kojima stopa kumulativne incidencije pređe 800 na 100.000 stanovnika, pored zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata, uvode se dodatne mjere zatvaranja i zabrane aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama (balonima) za rekreaciju i drugim zatvorenim objektima ovog tipa, kao i u dječjim igraonicama.

Od početka epidemije, sredinom marta, u Crnoj Gori je od koronavirusa do sada oboljelo 22.079 osoba.

Stotine ugostitelja iz Podgorice i tri grada u kojima u ponoć stupaju na snagu pooštrene epidemiološke koje uključuju zatvaranje škola i ugostiteljskih objekata, protestovalo je u petak na Trgu nezavisnosti u Podgorici, tražeći da im se omogući nastavak rada.

Ugostitelji su istakli da oni nisu krivi za porast broja slučajeva u zemlji, navodeći da su se u svojim objektima pridržavali mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

"Držimo se, barem svi članovi našeg udruženja, svih mjera, mi ponajmanje zadajemo posla medicinskim radnicima”, rekao je Nikola Buzdovan - predstavnik ugostitelja Crne Gore.

"Ugostiteljstvo je sastavni dio svakog sistema države i za nas je neprihvatljivo da na ovaj način budemo zatvoreni", rekao je on.

Buzdovan je rekao da nijedan privredni subjekat ne može dočekati Novu godinu ako budu zatvoreni.

"Zatvaranje ugostiteljstva je Sizifov posao. Imali smo zatvorenu Budvu, svi su išli u Tivat. Budva ekonomski propada, Tivat se zarazio. Radimo posao bez efekta", ukazao je on.

Prema njegovim riječima, ugostitelji su spremni da poštuju sve “racionalne i mjere koje će imati efekta”, ocjenjujući da predlog NKT-a nije racionalan.

Zarazićemo ostale opštine”, rekao je Buzdovan.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih, IJZ je najavio da će škole i ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od petka u ponoć biti zatvoreni, a ta mjera trajaće najmanje dvije nedjelje.

Reagujući na najavu zatvaranja ugostiteljskih objekata, udruženje ugostitelja iz Podgorice, Tivta, Budve i Kotora, koje je organizovalo protest, poručilo je da neće zatvarati objekte.

XS
SM
MD
LG