Linkovi

Počelo suđenje Aung San Su Ći


ARHIVA: Smenjena liderka Mjanmara Aung San Su Ći pred specijalnim sudom u Nejpjidou u Mjanmaru, 24. maja 2021.
ARHIVA: Smenjena liderka Mjanmara Aung San Su Ći pred specijalnim sudom u Nejpjidou u Mjanmaru, 24. maja 2021.

U glavnom gradu Mjanmara, Nejpjidou, počelo je suđenje Aung San Su Ći, smenjenoj civilnoj liderki zemlje, na osnovu dve tačke otpužnice za korupciju. Nju je tužila vojna hunta, koja je pre više od četiri meseca pučem došla na vlast.

75-godišnja Su Ći optužena je za ilegalno posedovanje uređaja za komunikaciju "voki-toki" i kršenje restrikcija uvedenih zbog Kovida-19, dok je prošle godine vodila kampanju pre parlamentarnih izbora. Njeni advokati rekli su novinarima da očekuju da suđenje traje do kraja jula.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir je u pritvoru od 1. februara, kada je njena civilna vlada zbačena skoro tri meseca pošto je njena Nacionalna liga za demokratiju ostvarila ubedljivu pobedu na izborima.

Uz ranije optužbe, vlasti su optužile Su Ći da je prekršila Zakon o državnim tajnama, podsticala javne nerede, zloupotrebila zemljište za svoju humanitarnu fondaciju i primila ilegalne isplate 600.000 dolara u gotovini, kao i 11 kilograma zlata.

Fil Robertson, zamenik direktora organizacije Hjuman Rajts Voč za Aziju, saopštio je u ponedeljak da sve optužbe treba da budu odbačene, a Su Ći "odmah i bezuslovno puštena na slobodu."

Njen advokat Kin Maung Zo u pisanom saopštenju za burmanski servis Glasa Amerike prošle nedelje je odbacio dodatne optužbe, nazivajući ih "apsurdnim i neosnovanim."

Navodi o izbornim prevarama

Vojna hunta je "masovne izborne prevare 8. novembra" navela kao razlog za puč, što je tvrdnja koju je odbacila civilna izborna komisija. Hunta je zapretila i da će zbog tih tvrdnji rasformirati Nacionalnu ligu za demokratiju.

Puč je izazvao krizu u državi na jugoistoku Azije, i demonstracija protiv vojne uprave kao i sukoba između nekoliko naoružanih etničkih grupa i vladajuće hunte.

U kampanji gušenja protesta, vlada je ubila više od 800 demonstranata i posmatrača od kako je vojna hunta preuzela vlast, prema podacima Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima, koja prati ubistva i hapšenja u Mjanmaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG