Linkovi

Fajzer zatražio da se u SAD odobri vakcina za decu mlađu od 5 godina


ARHIVA - Medicinska sestra priprema vakcinu u dečjoj bolnici u Vašingtonu
ARHIVA - Medicinska sestra priprema vakcinu u dečjoj bolnici u Vašingtonu

Američka farmaceutska kompanija Fajzer i njen nemački partner Bajontek zatražili su u utorak od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri njihovu vakcinu protiv Kovida 19 za decu mlađu od 5 godina.

Fajzer i Bajontek su u saopštenju naveli da su počeli da podnose podatke američkim regulatorima posle zahteva FDA, da bi se rešila hitna zdravstvena potreba u toj starosnoj grupi.

FDA je najavila da će ekspertski odbor razmatrati zahtev 15. februara. Farmaceutske kompanije zatražile su od američke uprave da odobri dve doze vakcine. Međutim, izvršni direktor Fajzera Albert Burla saopštio je da kompanija veruje da će biti potrebne tri doze "da bi se dostigli visoki nivoi zaštite protiv aktuelnih i potencijalnih budućih varijanti.

"Ako se odobre dve doze, roditelji će biti u prilici da počnu vakcinaciju svoje dece protiv kovida dok čekaju da se potencijalno odobri treća doza", rekao je Burla.

Fajzer i Bajontek testiraju dozu od 3 mikrograma za decu od 6 meseci do 4 godine, u poređenju sa 10 mikrograma za uzrast od 5 do 11 godina i 30 za starije od 12 godina.

Dve kompanije su u decembru prošle godine saopštile da vakcina nije podstakla imuni odgovor kod uzrasta od 2 do 4 godine sličan onom među tinejdžerima i punoletnim osobama. Kompanije su zbog toga odlučile da testiraju i treću dozu tokom kliničkih testova, što je moglo da uspori napore da se vakcinišu mlađi Amerikanci.

Međutim, zdravstveni eksperti zatražili su od Fajzera i Bajonteka da ipak podnesu zahtev Upravi za hranu i lekove da odobri imunizaciju male dece sa dve doze, dok čekaju rezultate testova treće. Vakcina za decu od 6 meseci do 4 godine mogla bi da bude dostupna već krajem februara ako i FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobre njenu hitnu upotrebu.

Kod male dece postoji mnogo manja verovatnoća da će imati ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija ili preminuti od Kovida 19, ali je broj slučajeva bolesti u toj starosnoj grupi porastao zbog naglog rasta broja novozaraženih izazvanog omikron varijantom. Većina smrtnih slučajeva je među starijim osobama, naročito onima koje nisu vakcinisane.

Odobrenje pedijatrijske vakcine protiv kovida jedan je od prioriteta administracije predsednika Džoa Bajdena, koja veruje da je to ključno da škole i vrtići ostanu otvoreni, što bi omogućilo i roditeljima da ponovo rade.

Vakcina za decu od 5 do 12 godina odobrena je u novembru prošle godine, mada je kampanja imunizacije tog uzrasta sporija nego što su američki zvaničnici očekivali.

Dve doze Fajzerove vakcine daju se u razmaku od tri nedelje. Treća doza za malu decu, koja se ispituje, davala bi se najmanje dva meseca posle druge.

XS
SM
MD
LG