Linkovi

Modernina vakcina dobila trajnu dozvolu u SAD


ARHIVA - Vakcina protiv Kovida 19 kompanije Moderna
ARHIVA - Vakcina protiv Kovida 19 kompanije Moderna

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u ponedeljak je odobrila trajnu dozvolu za upotrebu vakcina protiv Kovida 19 američke farmaceutske kompanije Moderna, koja će na tržištu biti poznata pod imenom "Spajkvaks" (Spikevax).

Modernina vakcina je do sada korišćena u Sjedinjenim Država i širom sveta pod dozvolom za hitnu upotrebu, koju je FDA izdala u decembru 2020. godine. Reč je o drugoj vakcini protiv kovida koja je dobila puno odobrenje američkih regulatora -vakcina kompanije Fajzer dobila je trajnu dozvolu za upotrebu u avgustu prošle godine.

Vršiteljka dužnosti komesara FDA Dženet Vudkok saopštila je da je puno odobrenje upotrebe Modernine vakcine važan korak u borbi protiv pandemije. Podsetila je da su već date stotine miliona doza u okviru odluke za hitnu upotrebu, ali da razumije da bi "trajna dozvola za ovu vakcinu mogla da ulije dodatno poverenje nekim pojedincima u donošenju odluke da se vakcinišu".

Vudkok je naglasila da javnost može da bude sigurna da Modernina vakcina "ispunjava visoke standarde FDA za bezbednost, delotvornost i kvalitet proizvodnje koji su neophodni za bilo koju vakcinu čija je upotreba odobrena u Sjedinjenim Državama".

Vakcina kompanije Moderna odobrena je za upotrebu u više od 70 zemalja, među kojima su Britanija, Kanada, Japan i članice Evropske unije.

XS
SM
MD
LG