Linkovi

Perić nakon lokalnih izbora u CG: Koalicioni potencijal SDP može se odraziti i na državni nivo


Lokalni izbori u Mojkovcu (Foto:VOA)
Lokalni izbori u Mojkovcu (Foto:VOA)

U nedelju su održani lokalni izbori u tri crnogorske opštine - Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju. Politički analitičar Srđan Perić kaže da odličnu pregovaračku poziciju za formiranje vlasti u Prijestonici ima Socijaldemokratska partija (SDP), te da se to može reflektovati i na državni nivo. On, u razgovoru za Glas Amerike, kaže i da je za očekivati da će stranke koje čine vlast na državnom nivou formirati neku vrstu kolicije u Mojkovcu.

U Mojkovcu, dugogodišnjem uporištu Demokratske partije socijalista (DPS), političke grupacije koje vladaju na državnom nivou sada imaju tijesnu većinu, dok je partija predsjednika Mila Đukanovića odnijela apsolutnu pobjedu u Petnjici. Na Cetinju je, prema preliminarnim rezultatima, DPS osvojila 14 od 33 mandata, ali će im za većinu u lokalnom parlamentu biti potrebna podrška neke od opozicionih partija, u prvom redu SDP koja je osvojila osam mandata, pet više nego u prethodnom sazivu.

Politički analitičar Srđan Perić kaže da “dobrim rezultatom na Cetinju, polititički gledano najviše je dobio SDP”. Perić, u razgovoru za Glas Amerike, navodi da je ta partija otvorila mnoge mogućnosti.

“Sa jedne strane DPS bez SDP-a, ili nekog drugog ne može formirati vlast u Prijestonici, s obzirom na to da im fali više od jednog mandata”, kaže Perić i dodaje da “strateški gledano SDP, u ovom trenutku, ima najotvoreniju poziciju, jer ima veoma širok koalicioni potencijal”.

“Za razliku od njih, DPS ima veoma sužen koalicioni potencijal, tako da je u toj situaciji jasno ko može da ima bolju pregovaračku poziciju ”, kazao je Perić.

Takva situacija se, smatra on, dvojako može reflektovati na državnom nivou.

“Sa jedne strane to može biti poruka da se blok koji je opozicija na državnom nivou homogenizuje i da se unutar njega vrši neka redistribucija, jer očigledno da je dio birača na Cetinju prešao iz korpusa prihvatanja DPS-a ka SDP-u. Drugi scenario je da SDP donosi odluke o različitim aranžmanima koji ne moraju nužno značiti eksplicitnu saradnju sa vlašću na državnom nivou, ali sa davanjem signala koji njihovu poziciju dugoročno može da čini interesantnijom, s obzirom na to da je više političkih subjekata pominjalo izvjesne prelazne vlade, manjinske podrške. To SDP stavlja u fokus aktivnijeg igrača”, navodi Perić.

Kada je posrijedi Mojkovac, Perić kaže da je “DPS izgubio grad kojim je upravljao”, dodajući da je tamo nakon izbora vise izražena blokovska podjela, a na Cetinju su stranke koje su opozicija na državnom nivou u nekoj mjeri čak i osnažene”.

“To je refleksija dešavanja na Cetinju u septembru”, kaže Perić i dodaje da je “najviše profitirao SDP”.

Govoreći o postizbornim dogovorima, Perić navodi da je priroda lokalnih i državnih izbora različita, objašnjavajući da je ”lakše doći do dogovora na lokalnom nivou”.

Kada je posrijedi situacija u Mojkovcu on kaže da je “DF već istakao svog nosioca liste za predsjednika Opštine “.

Za očekivati je da će stranke koje čine vlast na državnom nivou formirati neku vrstu kolicije, ali je i za očekivati da taj dogovor neće biti lak, jer u Crnoj Gori dogovori pregovori i i kompromisi ne idu lako”, navodi Perić.

On kaže da je priroda postizbornih pregovora na Cetinju i u Mojkovcu drugačija.

“Dok će u Mojkovcu akcenat biti na tome ko će kadrovski pokriti koju poziciju i ko će biti jači unutar tog korpusa, situacija na Cetinju je drugačija. Tamo će, pored tog momenta, u igri biti i momenat pozicioniranja na državnom nivou”, navodi Perić i objašnjava da će se “čekati odgovor kako SDP želi da se pozicionira”.

“Da li kao čvršći saveznik DPS-u, kao saveznik koji razmišlja da postoje druge opcije, ili kao saveznik koji će samo tražiti da se redefiniše odnos snaga unutar onoga što znači blok koji sada tvori opoziciju na državnom nivou” , kazao je Perić.

Kada je riječ o postizbornoj kombinatorici na Cetinju, Perić kao interesantnu vidi i “stratešku poziciju Stare garde LSCG”.

“Oni su, takođe, u poziciji da mogu biti opredjeljujući faktor u formiranju vlasti u Prijestonici. Hipotetički gledano u politici najveći potencijal bi imali Stara garda LSCG (tri mandata) i SDP kada bi djelovali zajdenički u tim pregovorima, ali u ovom trenutku ne znam koliko je realno to očekivati”, navodi Perić i dodaje:

“Kada je riječ o onome što će značiti odluka Stare garde negdje bi, da nije dešavanja na Cetinju koja su bila početkom septembra, bilo jasnije za očekivati da im je bliskija opozicoona retorika u odnosu na DPS. Sada, međuti, očekujemo njihov odgovor, kako oni vide ovu situaciju i rasplet događaja na Cetinju”, rekao je Perić.

XS
SM
MD
LG