Linkovi

Stoltenberg: Crna Gora je veoma cijenjen saveznik


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Brisel, 23. novembar 2021 (Foto: NATO.int)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Brisel, 23. novembar 2021 (Foto: NATO.int)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je u utorak da je Crna Gora cijenjeni saveznik koji daje važan doprinos zajedničkoj bezbjednosti i pozdravio njene napore u promociji stabilnosti u regionu.

“Crna Gora je veoma cijenjen saveznik, otkako je postala članica, dokazala je svoju posvećenost NATO-u i svoju predanost našoj kolektivnoj obrani, a saveznici cijene doprinose Crne Gore različitim misijama i operacijama NATO-a”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj pres konferenciji sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem u Briselu.

On je podsjetio da crnogorske “trupe služe u međunarodnoj borbenoj grupi NATO-a u Letoniji, a takođe doprinosite našoj mirovnoj misiji KFOR-a na Kosovu, pomažući u izgradnji stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

“Pozdravljam to što Crna Gora povećava troškove za obranu. Sve ovo pokazuje vašu snažnu posvećenost NATO-u i Crna Gora uvijek može računati na NATO”, saopštio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan i Crna Gora su od velike važnosti za NATO jer se nalaze u srcu Europe, a NATO ima istoriju i prisustvo u regionu.

“Vidjeli smo neke razvoje događaja u pogrešnom pravcu u posljednjih godinu i mi smo zabrinuti za situaciju u Bosni I Hercegovini”, rekao je Stoltenberg i dodao da “zapaljiva retorika gospodina Dodika i njegove poruke potkopavaju glavna dostignuća koja smo postigli da stvorimo multietničku oružanu snagu, što je važno za BiH, za cijeli region i za sve nas".

On je istakao da saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i naglasio da zapaljiva retorika Republike Srpske ozbiljno zabrinjava.

“Jedinstvena struktura BiH važna je za stabilnost zemlje, a posebno oružanih snaga, jedne od najjačih multietničkih institucija u zemlji. NATO ostaje predan našem snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s BiH i nastavićemo da podržavamo reformske napore zemlje za dobrobit njenog naroda”, rekao je on.

On je rekao da je siguran da će Crna Gora ostati posvećen NATO saveznik.

“Pred nama je dug put, ali apsolutno vjerujemo i u potpunosti se oslanjamo na to da će Crna Gora nastaviti da bude član koji će nam pomagati da rješavamo izazove na Zapadnom Balkanu”, kazao je Stoltenberg.

Prvi čovjek NATO-a je rekao da “i dalje vidimo veliku i neobičnu koncentraciju ruskih snaga u blizini ukrajinskih granica”, navodeći da NATO ostaje na oprezu i vrlo pomno prati situaciju.

“Pozivamo Rusiju da zaustavi svoje provokacije, deeskalira i bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je Crna Gora odgovoran, ozbiljan i savjestan partner i saveznik NATO-a, te da je spremna da ispunjava NATO standarde.

"Što se tiče naših finansijskih obaveza, do 2024. iz budžeta će biti opredijeljeno dva odsto“, saopštio je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje novinara o retorici Dodika u Republici Srpskoj, Krivokapić je rekao da "Crna Gora uvijek ima praksu da nekom pomogne, a da nikom ne odmogne, i da je takav odnos države prema svim susjedima".

"Svi mi kao odgovorni ljudi treba da, tamo gdje se dešavaju problemi, te probleme pokušamo da riješimo i što je najvažnije, ne dolivati ulje na vatru. BiH ima jasno definisan Dejtonski sporazum, i to je osnov na kojem treba graditi buduće relacije“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG