Linkovi

DF traži dogovor o novoj Vladi, podržaće mandatara kojeg predlože Demokrate i URA


ARHIVA: Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević (L) i Andrija Mandić (Foto: Glas Amerike)

Vladajući Demokratski front uputio je koalicionim partnerima iz parlamentarne većine platformu za prevazilaženje političke krize, najavljujući da će podržati mandatara kojeg predlože Demokrate i URA, te da u novu Vladu udju predstavnici manjinskih naroda.

DF je u Platformi, pored ostalog, zatražio da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vlada, koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, navodeći da ona treba da “u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima”.

“Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike", navodi se u Platformi.

DF navodi da je, kao najbrojniji konstituent vlasti, spreman da, u cilju postizanja dogovora, napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

"Imajući u vidu činjenicu da premijer, kojeg je prije godinu dana predložila naša koalicija, nije ispunio ni naša, a ni očekivanja javnosti, spremni smo da za mandatara podržimo pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija "Mir je naša nacija" ili "Crno na bijelo". Želimo da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda i to, za razliku od dosadašnje prakse, na odgovornim pozicijama, od opšteg značaja za čitavu zajednicu", rekli su u DF-u.

Prema navodima dokumenta, DF insistira da se pregovori o novoj vladi vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane, te da se završe do 10.decembra.

"Nakon postizanja dogovora, sastavio bi se koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međuosobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine. Sastavni dio koalicionog sporazuma će biti i plan programskih prioriteta, oko kojih bi se postigao konsenzus. Ovaj plan bi bio dokaz političke volje vladajuće većine da biračima isporuči rezultate koje smo obećali na prethodnim izborima, a što nije učinila dosadašnja Vlada", piše u dokumentu.

Pored ostalog, dio sporazuma koji predlaže DF je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog savjeta, Budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama.

"Sastavni dio sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rešenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema", navodi se u Platformi.

Demokratski front je ocijenio da godinu dana nakon formiranja, Vlada “nije isporučila građanima rezultate koje je tadašnja opozicija obećavala na izborima 30. avgusta 2020. godine”.

"Totalitarni režim (Mila) Đukanovića nije demontiran, institucije sistema nijesu očišćene od ključnih kadrova DPS-a, nije napravljen jasan otklon od pogubnog neoliberalnog ekonomskog modela, nije pokrenuta oštra i beskompromisna kampanja za zaustavljanje šverca cigareta i narkotika, izgubljeno je 30.000 radnih mjesta, BDP će na kraju 2021. biti za 5 odsto manji od BDP-a na kraju 2019. godine, zaduženje se povećalo na 4,1 milijardu eura, što iznosi 87 odsto BDP-a u 2021. godini", kažu u DF-u.

U toj koaliciji navode i da nije potpisan Temeljni ugovor sa SPC, niti sproveden popis stanovništa, kao i da nije donešen novi zakon o prebivalištu, kako bi se konačno očistio birački spisak od fantom birača.

ARHIVA: Zdravko Krivokapić, predsednik vlade Crne Gore
ARHIVA: Zdravko Krivokapić, predsednik vlade Crne Gore

“Odnosi sa Srbijom kao najvažnijim regionalnim partnerom su dodatno pogoršani. Vlada u ključnim oblastima vodi politiku identičnu politici Đukanovića i DPS-a", piše u dokumentu DF-a.

Oni smatraju da Vlada Crne Gore definiše javne politike u skladu sa interesima vaninstitucionalnih centara moći, bez ikakvih konsultacija i uticaja parlamentarnih stranaka koji su je izabrali, navodeći da su za ono što su sa njima dogovorili "uglavnom bili prevareni".

"Prekinuta je organska veza između građana – birača i vlasti. Vlada nije odgovorna parlamentu i biračima. To je dovelo do paralize političkog sistema u zemlji koji ne može da obavlja svoje ustavne funkcije", smatra DF-a.

DF ističe da Vlada nema podršku parlamentarne većine i navodi da je u tužilaštvu i pravosuđu VD stanje, kao i da još uvijek nije izabran predsjednik Državne izborne komisije.

"Pojedini ministri i direktor policije odbijaju da izvrše odluke Vlade i naloge premijera. Zbog takvih odnosa, država ne funkcioniše", navodi se u platformi DF-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG